Vleermuizen tegen eikenprocessierups

dinsdag 9 maart 2021 11:17

Blik op Zeewolde- Om Zeewolde aantrekkelijk te maken voor vleermuizen, heeft de gemeente verspreid over het dorp vleermuiskasten opgehangen. Vleermuizen gebruiken deze kasten als rustplekken en kraamplekken. De Vleermuis wordt ingezet in de bestrijding van de eikenprocessierups.

De vlinder die uit de eikenprocessierups komt is een nachtvlinder. Diverse grotere vleermuissoorten hebben deze op het menu staan. De vleermuizen zorgen ervoor dat er minder eitjes worden afgezet door de vlinder. De kasten zijn hoog in de bomen gehangen op rustige plekken.

De gewone grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen komen voor in Zeewolde en vormen geen gevaar voor de gezondheid. De vleermuizen zijn geen dragers van het COVID-19 virus.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups bij voorkeur op een biologische manier. Dat gebeurt nu al door het ophangen van nestkastjes waarin onder meer mezen broeden, die hun jongen voeden met de eikenprocessierups. Ook worden steeds meer bermen ecologisch beheerd. De verwachting is dat dit roofinsecten, spinnen en vogels lokt die de eikenprocessierups op het menu hebben staan.

Foto: Liesbeth Hunink