Slimme radar telt 850 fietsers op de Nulderdijk

woensdag 10 maart 2021 11:37

Blik op Zeewolde- Op 23 februari is er een radar geinstalleerd op op het fietspad op de Nulderdijk. Deze teller registreert precies hoeveel voertuigen er per dag over de Nulderdijk rijden. Dit zijn fietsers maar ook scooters en andere voertuigen. De fietsteller is eigendom van het Zeewolder bedrijf Cycledata en de plaatsing ervan is een samenwerking van Cycledata en de gemeente Zeewolde. De radar telt alleen hoeveel voertuigen er langskomen en kan niet zien wie er voorbij rijden.

Cycledata is sinds juni 2020 gevestigd in Horsterparc. Het bedrijf is gespecialiseerd in hypermoderne fietstellers en wilde graag een fietsteller vlakbij hun kantoor plaatsen.

Cycledata nam contact op met de verkeer- en veiligheidscoördinator van de gemeente en vroeg of er een fietsteller langs een druk fietspad in de gemeente mocht plaatsen. Gert Jan van Scherreburg van de gemeente was meteen enthousiast: “wij hebben een aantal drukke fietspaden waarvan wij graag zouden weten hoeveel voertuigen er dagelijks voorbij komen”. Cycledata was blij met deze positieve reactie: “zo snijdt het mes aan twee kanten. Wij verzamelen voor de gemeente fietstellingen waardoor zij eenvoudig kunnen monitoren hoe intensief het fietspad gebruikt wordt. Tegelijkertijd hebben wij een mooie demonstratie-locatie om aan potentiële klanten onze fietsteller werkend te laten zien”.

Het drukke fietspad op de Nulderdijk is gekozen als tellocatie omdat scholieren deze route richting het ‘pontje’ fietsen op weg naar school. De fietsteller is op 23 februari geïnstalleerd en heeft in de eerste week gemiddeld 850 voertuigen per dag geteld. Dit aantal zal flink hoger zijn nu de voorjaarsvakantie weer voorbij is op 1 maart. Dankzij de fietsteller weet de gemeente nu precies hoeveel voertuigen er met welke snelheid passeren en of dit fietspad veilig genoeg is voor het aantal voertuigen dat er gebruik van maakt.

Door Corona is het aantal fietsers fors gestegen en de verwachting is dat dit de komende jaren nog verder zal toenemen. Dat betekent dat sommige fietspaden overvol raken en dus onveilig worden. Bovendien neemt de diversiteit aan voertuigen op de fietspaden toe. Denk hierbij aan e-bikes, steps, bakfietsen, racefietsen, scootmobielen, skateboarders en noem maar op.

De fietsteller is een radar die registreert hoeveel voertuigen, met welke snelheid, op welk tijdstip en in welke richting op het fietspad rijden. Deze informatie gebruikt de gemeente om te kijken of het fietspad veilig genoeg is, of dat het wellicht verbreed of uitgebreid moet worden. De radar registreert niet wie er op het fietspad rijdt en dus ook niet wie er te hard rijdt. Dat kan de fietsteller niet en is ook niet het doel van de fietsteller.