Oplossing quiz 9

vrijdag 23 april 2021 09:33

Blik op Zeewolde- De juiste uitkomst van quiz nummer 9 is 20. Veel lezers deden mee en hadden er een leuke tijdsbesteding aan. Voor sommigen zijn de vragen aanleiding om het betreffende boek te (her)lezen of filmpjes op you tube te bekijken. Uit de juiste antwoorden is geloot en de prijsjes zijn inmiddels verstuurd.

 1. Het publiek dacht dat het erbij hoorde, maar hij stond niet meer op

a.Charlie Chaplin

b. Usain Bolt

c. Tommy Cooper

d. Buster Keaton

Antwoord c. Tommy Cooper. Hij overleed op 63-jarige leeftijd aan een hartinfarct tijdens een liveoptreden op ITV in het programma Live from Her Majesty’s.[1] De show werd rechtstreeks uitgezonden. Midden op het podium zakte hij voor het oog van duizenden kijkers in elkaar en viel via de gordijnen achterover de coulissen in. Het publiek dacht aanvankelijk dat dit alles bij de show hoorde en lachte nog enige tijd door. Tommy Cooper werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst reeds te zijn overleden.Cooper was één van de bekendste Britse komieken en maakte er een kunst van zijn goocheltrucs op onnavolgbare wijze te laten mislukken. Hij was een zeer bedreven illusionist. Zijn handelsmerk was de vuurrode fez.

 

2. Franse kernproeven in de Stille Zuidzee

a. Tahiti

b. Hawai

c. Mururoa

d. Nieuw- Zeeland

 

c. Op het atol Mururoa werden van 1966 tot 1996 kernproeven gehouden door Frankrijk. Onlangs weer in het nieuws omdat de schade door de straling groter lijkt/is dan gedacht.

 

 1. 5,4,3,2,1 Thunderbirds are….

 

a. Go

b. On

c.Lost

d. Gone

a. De befaamde poppenserie werd uitgezonden in 1965/66. Bedenker Gerry Anderson kwam op het idee voor de serie door een mijnrampin Duitsland. Daar raakte een aantal mijnwerkers in oktober 1963 opgesloten onder de grond. De apparatuur die nodig was om hen te redden, moest helemaal vanuit Bremen met de trein naar de plek van de ramp worden gebracht, wat acht uur zou gaan duren. Anderson volgde de reddingsactie en bedacht dat het geweldig zou zijn als er een organisatie zou bestaan die binnen een uur ter plekke kon zijn met de juiste spullen.

 

 1. Tricky Dicky was een bijnaam van

 a. Richard Gere

b. Richard Nixon

c. Dick Tracy

d. Dick Passchier

 

b. Nixon. Amerikaans president. Trad in 1974 af om een impeachmentte voorkomen. Hij had ‘ongeoorloofde praktijken’ (Watergate, afluisteren van tegenstanders) toegepast om aan de macht te blijven.Richard Gere is een Amerikaans acteur. Dick Tracy, een stripdetective (met een leuke verfilming  van en met Warren Beatty in 1990). Dick Passchier was de presentator van NCRV televisiespelletjes en voorzag 8 jaar lang het Koninginnedagdefilé van commentaar.

 

 1. Hij was geobsedeerd door een witte walvis

 

a. Kapitein Ahab

b. Jacques Cousteau

c. Fabien Cousteau

d. KapiteinGeorge Pollard

 

a. Kapitein Ahab. George Pollard was kapitein van het schip Essex, dat hij verloor na een aanvaring met een walvis. De belevenissen van Pollard vormden de basis voor het wereldbekende boek Moby Dick van Herman Melville. Fabien Cousteau was oceanograaf, net als zijn vader Jaques, die met zijn Calypso een bekendheid werd.

 

 1. Het koffiefiltermerk Melitta is genoemd naar
 2. asamentrekking tussen de  Duitse stad Melle en de Italiaanse gemeente Litta. In deze plaatsen zou vrijwel tegelijkertijd het koffiefilter uitgevonden zijn.
 3. b. De Duitse huisvrouw Melitta Bentz
 4. c. De naam is een omdraaiing van Attilem Yilmaz, een Turkse uitvinder
 5. d. De Roemeense industrieel ontwerpster Meli Litta.

 

b. Mellitta Bentz. Zij ergerde zich aan de drab in haar koffie en vogelde iets in elkaar, later werd dat een professioneel koffiefilter. De andere mogelijkheden zijn verzonnen, hoewel de plaatsen Melle en Litta wel degelijk bestaan.

 

 1. Voor de komende jaren staat weer heel wat nieuwbouw gepland, maar één van onderstaande projecten niet in Zeewolde.

a.Eilandenrijk

b.Schelpenbuurt

c.Havenkwartier

d. Havenfront

 

d. Het havenfront. Dat is het grote nieuwbouwproject in Harderwijk. Een deel van de huizen in deze wijk is overigens wel ontworpen door hetzelfde bureau dat verantwoordelijk is voor de architectuur in het havenkwartier.

 

 

 1. Welke Greta hoort bij ‘Skolstrejk för klimatet’

 

a. Gréta Salóme

b. Greta Garbo

c. Gretta Duisenberg

d. Greta Thunberg

d. De Zweedse scholiere Greta Thunberg. Greta Garbo was in ’the golden age of Hollywood’ een steractrice van Zweedse komaf. Greta Salóme vertegenwoordigde Ijsland op het songfestival van 2016. De activiste te Gretta Duisenberg werd bekend als voorvechtster van de palestijnse zaak