Feestje bij notaris René Schaap

donderdag 8 juli 2021 14:53

Blik op Zeewolde- René Schaap startte  1 juli precies 15 jaar geleden met een eigen kantoor. Reden voor een klein feestje. Het kantoor aan het Kerkplein bestaat uit elf medewerkers. Het kantoor heeft tijdens het 15-jarig bestaan al twee crises doorstaan. De financiële crisis kwam toen het kantoor net ‘op stoom’ raakte en er net veel nieuwe en goede medewerkers waren aangetrokken. ‘Dat was een lastige periode’, zegt René Schaap. Corona was ook  spannend. ‘Er zit nu weer overal beweging in, dat is fijn.’

‘Het mooie van het notariaat? René Schaap hoeft er niet lang over na te denken. ‘Het is een waardevol beroep.’ De krenten in de pap? ‘Je spreekt heel veel mensen, dat is één van de leukste kanten van dit beroep. Ik heb bijna heel Zeewolde wel aan tafel gehad. Als notaris ben je onafhankelijk, dat is bijzonder. Je staat tussen de partijen in, je geeft iedere betrokkene advies. Omdat je een geheimhoudingsplicht hebt, durven mensen je zonder terughoudendheid veel te vertellen. Je krijgt hun vertrouwen. Dat is en blijft toch bijzonder. Je bent ook jurist; je geeft  mensen mee wat ze mogelijk over het hoofd zien, je bent pro- actief.’

Rijen boeken over recht staan er in zijn werkkamer. ‘Is het zo moeilijk dan?’ wordt wel eens gevraagd.’ Notaris ben je niet zomaar, een zesjarige studie (tegenwoordig vier jaar), daarna een postdoctoraal van drie jaar en zes jaar ‘stage’ als kandidaat notaris. Daarna pas ben je benoembaar. Dat gaat per Koninklijk Besluit.

Notaris is een vrij beroep, wat echter niet betekent dat een notaris zich zomaar overal mag vestigen: er is een commissie die naar de economische haalbaarheid kijkt.  (niet iedereen kon aanwezig zijn voor de foto). Onroerend goed vormt het hoofdbestanddeel van de werkzaamheden, daarnaast ondernemingsrecht en familierecht.

‘De wetten in ons land zijn goed geregeld, toch blijven er steeds kwesties komen. Recht is nooit ‘af’. Regelmatig zijn er wetswijzigingen en uitspraken van rechters die van belang zijn voor notarissen. Vandaar de verplichte permanente educatie. Constant het vak bijhouden.

www. notarisschaap.nl