DataTruc wil (panel)discussie met wethouder

dinsdag 20 april 2021 12:03

Blik op Zeewolde- De Stichting DataTruc Zeewolde wil in mei een (panel)discussie met wethouder Egge Jan de Jonge over de mogelijke komst van een hyperscale datacenter naar Zeewolde. Voorzitter Susan Schaap leverde gisteren een open brief en de uitnodiging in.

De open brief:

De gemeente heeft gedurende ruim een jaar handen en voeten gegeven aan een plan om vergunning te verlenen aan de bouw en exploitatie van een datacenter. Dat heeft zij lange tijd in alle stilte voorbereid. Daarin is zij heel aardig geslaagd. Wij krijgen de indruk dat al veel gemeentebudget is ingezet in deze planvoorbereiding. Heeft de gemeente overwogen ook een budget aan de burgers te fourneren om hun standpunten te verduidelijken? Om vragen te stellen over gesignaleerde onjuistheden? Wij hebben daar niets van gemerkt, maar we geven de moed niet op.

Het was februari 2021 toen de gemeente het tijd vond het datadekseltje voor de inwoners half op te lichten. Wij zijn van de inhoud (?) geschrokken en de walm slaat ons op de keel. Op 29 maart – te laat in het kader van een op te stellen zienswijze –  heeft Arcadis informatie gegeven, maar (mede door de coronamaatregelen, geven we toe) die niet bevredigend was. En wat ons heel erg opvalt is dat de gemeente voor zijn betoog telkens éénrichtingsarrangementen kiest. Een dialoog met de gemeente is tot nu toe niet tot stand gekomen. Toch moet er nu draagvlak gecreëerd worden. We willen daar graag bij helpen.

Wij stellen een arrangement voor om nog een graantje burger- en boeren- participatie mee te pikken vóór de gemeentelijke beslissing op 24 juni. Wij willen graag, een avond beleggen, duur rond de 2,5 uur, in week 20. Wij willen daarin het debat aangaan, een uitwisseling van gedachten en expertise in een openbare uitzending van de lokale televisie. Wij, burgers van Zeewolde, komen met een 4-mans inwonersafvaardiging en 2 experts, 6 in getal, en de gemeente komt dan in ieder geval met wethouder de Jonge en 5 mensen om de plannen te verdedigen en toe te lichten, ook 6 in getal.

Het zal een pittige dialoog worden, dat vraagt om een goede gespreksleider, waarvan de  kosten vast ook wel uit het gemeentelijk voorbereidingsbudget gedragen kunnen worden. Maar wat is er mis met pittig als het om zo’n ingrijpend plan gaat? Wij burgers, zullen zeker water- en energie-experts in ons team vragen, die ook nog eens goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van datacenters. Wij zullen deze ‘min of meer opgelegde burgerparticipatie’ binnen en buiten het gemeentehuis breed communiceren, dus de pers op de hoogte brengen en de inwoners oproepen de uitzending, die wat ons betreft ergens tussen maandag 17 en donderdag 20 mei plaats zal vinden, te volgen en hun mening te vormen. Er zal vast een corona-veilige zaal beschikbaar zijn waar er met 15 mensen gedebatteerd en uitgezonden kan worden. Graag vernemen wij binnen 7 dagen wanneer we met u over deze uitnodiging en de contouren van de avond in gesprek kunnen gaan. We zullen de wethouder deze uitnodiging in handen geven. Correspondentie:  info@datatruczeewolde.nl