Antwoorden Quiz 12 oktober 2021  

donderdag 9 september 2021 09:48

Blik op Zeewolde- De inzendtermijn voor het goede antwoord op Quiz 12 is 23. De inzendtermijn is inmiddels gesloten, de winnaars krijgen hun prijs thuisgestuurd. Dank voor de deelname. Het was, blijkt uit uw reacties, een pittige dit keer.

Ze was de blote onschuld zelf. ‘Een braaf meiske dat haar nachtjaponnetje toevallig niet vinden kan’, schreef W.F. Hermans toen ze poedelnaakt in een film optrad.

 a.Pleuni Touw

b. Sylvia Kristel

c. Phil Bloom

d. Monique van der Ven

 

Antwoord b. Sylvia Kristel in de Franse erotische film Emmanuelle uit 1974. Pleuni Touw was de eerste Nederlandse actrice die naakt op de televisie verscheen. Dit gebeurde in de televisieserie De stille kracht, ook in 1974. Op 9 oktober 1967 verscheen de destijds 21-jarige Bloom in het VPRO-programma Hoepla. Ze was de eerste volledig ontklede naakte vrouw op de Nederlandse televisie, Monique van der Ven had bij haar debuut in Turks Fruit (1973) ook niet zo’n moeite met naakt.

 

 

 1. Delen van privé- gegevens met als doel iemand angst aan te jagen.

a.Doxing

b.Boxing

c. Sexting

d. Texting

a. Doxing. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wil het delen van privégegevens om iemand te intimideren strafbaar stellen en komt daartoe met een wetsvoorstel. Hij wil dat er een maximale gevangenisstraf van één jaar komt op het verstrekken, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens met het doel iemand bang te maken. Boxing is boksen, maar dan in het Engels. Sextingis het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s van zichzelf via mobiele telefoons of sociale media. De term is afgeleid van sexen texting. Texting is het versturen van elektronische tekstberichten via de mobiele telefoon of andere draagbare apparaten.

 

 1. Van Vincent van Gogh zijn er bij leven slechts twee schilderijen verkocht. Hij had eens moeten weten dat er nu tientallen miljoenen voor zijn werken worden betaald. Hij schilderde graag bloemen. Hij was gek op zonnebloemen maar schilderde ook vaak

 

a. Anjers

b. Irissen

c. Boterbloemen

d. Amaryllis

 

Antwoord b. Irissen. Daar worden ook grif onmogelijk hoge bedragen voor neergelegd.

 

 1. Bij de verkiezing ‘Mooiste vestingsteden’ kon niet gestemd worden op

 

a. Bourtange

b.Leeghwater

c. Naarden

d. Dokkum

 

Antwoord b. Leeghwater is niet eens een bestaande plaats, het is een gebied ‘het land van Leeghwater’

 

 

 1. Mensen doen goed hun best bij sporten, maar de echte kampioenen zijn dieren. Neem de grote karekiet. Die kan wel 34 uur onafgebroken vliegen en hoog vliegen dat ie kan! Wel tot

 

a. 60 meter

b. 600 meter

c. 3000 meter

d. 6000 meter

Antwoord d. Ze zijn soms wel op 6300 meter te vinden. Ze vliegen overdag hoger dan ’s nachts. Als ze hoger vliegen kunnen ze, denken wetenschappers, verder kijken en zijn zo beter in staat roofvogels te ontwijken. Ze denken ook dat er een andere verklaring kan zijn: om oververhitting te voorkomen. Op een hoogte van 5400 meter bereiken de vogels een luchtlaag waar het ongeveer  9 graden Celsius is. Voor die wijsheid hebben ze geen trainer of coach nodig.

 

 1. Door zijn doelpunt waren we er toch weer ‘ingetuind’
 2. a. Franz Beckenbauer, der kaiser
 3. b. Gerd Muller, der bomber
 4. c. Paul Breitner, der Afro
 5. d. Bernd Holzenbein, Holz

b. Gerd Muller. Onlangs wisselde hij het tijdige voor het eeuwige.

 

7. De langste dag hebben we gehad, op naar de kortste. Er is ook een dag, of liever: een tijdstip, dat de lengte van de dag en nacht overal op aarde (behalve op beide polen) ruwweg gelijk is. Dit heet:

a. Equator

b. Equador

c. Equinox

d. Equilibrium

Antwoord c. Equinox.

 

 

 1. De uitspreek ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ wordt toegeschreven aan:
 2. a. Superman
 3. b. Mark Rutte
 4. c. Gerard Joling
 5. d. Pipi Langkous

Antwoord d. Pipi Langkous.

 

 1. Een Roodborstje heeft een oranje borst. Vanwaar dan die naam?
 2. a.De naamgever was een (klein beetje) kleurenblind
 3. b.Toen de naam gegeven werd kende men geen woord voor de kleur oranje
 4. c. De oorspronkelijke kleur is er uit gekweekt
 5. d.Het vogeltje kreeg zijn naam van een Nederlander tijdens de 80-jarige oorlog, maar toen was de kleur oranje door de Spanjaarden verboden.

 

Antwoord b. Het roodborstje kreeg in de 15e eeuw een volksnaam. Het woord oranje kende men voor de 16e eeuw niet. Pas na de introductie van de sinaasappel begon men die naam voor de kleur te gebruiken. Oranje zaken werden voor de introductie van de sinaasappel dus gewoon rood genoemd. Zo had men rood haar en zag men rode herten en roodborstjes.

 

 1. Bob Dylan schreef zijn allereerste (voor zover bekend onuitgebrachte) liedje toen hij 15 was en gek op een ‘bombshell’. Het liedje was opgedragen aan:
 2. a.Brigitte Bardot
 3. b. Claudia Cardinale
 4. c. Diana Dors
 5. d. Marilyn Monroe

 

Antwoord a. De jonge Bobby was toen blijkbaar gek op de Franse filmster/zangeres Brigitte Bardot en schreef  ‘Song to Brigitte’. De redactie van deze quiz heeft er een studie van gemaakt want als men iets fouts doet inzake His Royal Bobness, zijn de rapen gaar! Dylan vertelde het verhaal over zijn eersteling in 1961 aan  de schrijver Izzy Young. In 1964 kreeg journalist Nat Hentoff datzelfde te horen.  In 1978 herhaalde hij dit in een interview met Julia Orange (J)