Antwoorden Quiz 11 juni 2021. Juiste aantal punten: 20

vrijdag 9 juli 2021 07:00

Blik op Zeewolde- De quiz in de papieren editie van Blik op Zeewolde is gestart  in coronatijd, maar de reacties zijn zo positief, deelnemers hebben er blijkbaar net zoveel lol in als de samensteller, dat we er nog een tijdje mee doorgaan. Hier onder de antwoorden op quiz nummer elf. Het juiste antwoord is 20. De winnaars krijgen hun prijs thuisgestuurd.

1. In St. Petersburg staat een museum dat bekend is door….

a. Het ei van Columbus
b. De eieren van Fabergé
c. De grootste verzameling Kinder surprise- eieren
d. De originele tekeningen van Humpty Dumpty
Antwoord b. In Rusland bestond een zeer oude gewoonte om elkaar op de avond voor Pasen versierde eieren te schenken. Het ei stond symbool voor vruchtbaarheid. Toen tsaar Alexander III zijn juwelier Fabergé opdracht een paasei te maken voor zijn vrouw ontstond een korte maar mooie traditie. Humpty Dumpty is een figuur uit een Engels slaapliedje en wordt verondersteld een ei te zijn. Kinder chocolade surprise-eieren worden verzameld. Hei ei van Columbus is een uitdrukking waarmee men een simpele oplossing voor een moeilijke opgave bedoelt.

2. Barend Servet, Fred Haché, Sjef van Oekel. Ze zijn bedacht door Wim T. Schippers, die de VPRO in de jaren ’70 wakker schudde. Wat zijn Barend Servet als hij verbaasd was?
a. Parbleu
b. Pollens
c.Tjemig de pemig
d. Mozes kriebel

Antwoord b. ‘Pollens, dat is nu al de 7e sloot waar ik vandaag indonder’. Parbleu is een uitspraak van Markies de Canteclaer van Barneveld, de buurman van heer Olivier B. Bommel. De andere twee uitdrukkingen komen van Wim van Kooten en Kees de Bie.

3. Hij was lid van ’t Asoosjale Orkest en zong het enige echte lijflied van Feijenoord de top-tien in.

a. Lee Towers
b. Gerard Cox
c. Jacky van Dam
d. Kees Korbijn

Antwoord c. Jacky van Dam was de artiestennaam van Jaap Plugers. Het nummer Hand in hand kameraden kwam uit in 1963. Toevallig ook het jaar dat Gerry and the Pacemakers het nummer You’ll never walk alone uitbrachten. Dit nummer werd gezongen door Lee Towers en is vaak in stadion De Kuip te horen. Gerard Cox zong alles wat los en vast zat, Hand in hand zal hij ook vast gezongen hebben. Kees Korbijn, net als alle anderen ook Rotterdammer, was de drijvende kracht achter ’t Asoosjale orkest.

4. In de hit-serie Lupin (Netflix) is sprake van een Lupin- festival in Etretat in Normandie. Hoevaak is dit festival gehouden?

a. Komend jaar wordt de tweede keer
b. Het festival is verzonnen voor de serie
c. Het is met vijftig edities één van de oudste festivals van Frankrijk
d. Wegens gebrek aan middelen is de organisatie er na vijf keer mee gestopt

Antwoord b. In Etretat staat wel een Maison Maurice Leblanc, een museum ter ere van de schrijver en zijn geesteskind en er is een restaurant dat de naam van de gentleman- inbreker draagt.

5. Wat herdenkt Frankrijk op 14 juli

a. De geboortedag van Charles de Gaulle, leider van het verzet tijdens de 2e wereldoorlog en als president stichter van de vijfde republiek.
b. De slag bij Alesia. De gallische leider Vercingetorix gaf zich op die dag over aan Julius Ceasar.
c. Jeanne d’Arc zorgde op de quatorze juillet voor een overwinning tijdens het beleg van Orleans en kantelde daarmee de 100- jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland om de troon van Frankrijk.
d. De bestorming van de Bastille tijdens de Franse revolutie

Antwoord d. De Bastille was een gevangenis. 

6. Hoewel veel mensen het niet beseffen lijden zij aan Nomofobie.

a. Angst niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon.
b. Angst geen gebruik meer te kunnen maken van Facebook
c. Angst voor het verlies van aanzien/status
d. Angst voor boeken

Antwoord a. Deze angst kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een slecht functionerend toestel. Een nomofoob is iemand die aan nomofobie lijdt. ‘no mobile-phone phobia’ werd bedacht tijdens een studie naar het fenomeen uit 2008 door de UK Post Office, waarbij 2100 gebruikers van mobiele telefoons werden ondervraagd. De term fobie in is verkeerd gekozen., waardoor het woord in de psychiatrie niet opgevat wordt als fobie.

7. Charlie Chaplin deed ooit mee aan een Chaplin look- alike wedstrijd
a. Chaplin look- alike wedstrijden werden pas gehouden toen Chaplin op middelbare leeftijd ‘herontdekt’werd.
b. Chaplin begon zijn carriere als imitator van Stan Laurel na het winnen van een Laurel en Hardy look- alike wedstrijd
c. Charles en Sydney Chaplin deden eens voor de grap mee. Beiden verloren
d. Look- alike wedstrijden werden pas na de 2e wereldoorlog gehouden

Antwoord c. Rond 1915 was Charlie Chaplin als landloper, tramp, zo bekend in Amerika, dat er overal in het land look-alike wedstrijden werden gehouden. Het verhaal gaat, dat Chaplin voor de gein ook een keer aan zo een wedstrijd heeft meegedaan en slechts eindigde op de derde plaats! Een ander verhaal is dat Chaplin ooit samen met zijn broer meedeed aan een wedstrijd in San Fransisco.  Volgens de overlevering vond de jury vond de prestaties van Chaplin ver beneden de maat. Hij werd zevende, niet eens voldoende om in de finale te komen. Zijn broer Sidney werd derde.

8. Zeewolde heeft via de stichting Zeewolde Werelddorp een vriendschapsband met Burkina Faso. Voor 1984 heette het land Opper-Volta en was daarvoor een kolonie van
a. Frankrijk
b. België
c. Duisland
d. Italië

Antwoord a. De kolonie Opper-Volta was onderdeel van Frans-West-Afrika. België, Duitsland, Italië. Ze hadden allemaal kortere of langere tijd kolonies in Afrika.

9. Het Europees Kampioenschap voetbal werd dit jaar in 12 verschillende landen gehouden. Waarom?

a. Vanwege coronamaatregelen
b. Het EK viert ermee haar 60-jarig bestaan
c. Om duidelijk te maken dat sport verbroedert
d. Men kon het eens worden over het gastland

Antwoord b.