Zorg goed voor je immuunsysteem

woensdag 7 oktober 2020 11:16

Blik op Zeewolde- Zeker in deze coronatijd is het belangrijk te zorgen dat je immuunsysteem ofwel je afweersysteem optimaal functioneert. Het immuunsysteem zit onder andere in de cellen van het bloed, zoals witte bloedcellen en lymfecellen. Het immuunsysteem is deels erfelijk bepaald, maar past zich ook aan en ‘leert’ indringers herkennen en zorgt voor de aanmaak van antistoffen tegen die indringers. Naast de bescherming tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten, wordt het immuunsysteem ook ingezet om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals kankercellen op te ruimen. Héél belangrijk dus!

(deze column van fysiotherapeut Jan Willem Hage verscheen eerder in de papieren editie van Blik op Zeewolde van 30 september jl.)

Vooral aanhoudende stress is op den duur schadelijk voor het lichaam. Ook slaaptekort, ongezonde voeding, overgewicht, medicijngebruik, te weinig beweging of juist te veel, zijn belangrijke factoren die de werking van het immuunsysteem kunnen ondermijnen. Naast deze factoren leveren ook maximale sportieve inspanningen van een half uur tot een uur een positieve bijdrage. Het lichaam wordt daardoor iets verzwakt en als reactie daarop worden witte bloedlichaampjes aangemaakt, tot wel vijf keer de normale hoeveelheid.

Na de inspanning vinden herstelprocessen plaats die het afweermechanisme ook voor de toekomst versterken. De dosering van de inspanning is daarbij essentieel. Te weinig training brengt dit systeem niet op gang, maar te veel en te zware trainingen werken juist averechts. Je kunt zelfs gevoeliger worden voor ziektes!

Denk ook aan goede persoonlijke hygiëne (handen wassen), goed omgaan met stress, matig alcoholgebruik en niet roken. Maar vooral dus ook regelmatig, niet te zware lichamelijke inspanning. Dat mag wandelen, fietsen of zwemmen zijn, maar sporten, en dus iets intensiever is ook uitstekend. Zorg voor goed herstel erna en maak het niet te zwaar.

Het immuunsysteem kan dus te weinig actief zijn, waardoor je gevoeliger bent voor ziekten. Een te actief immuunsysteem (stress, medicatie, bepaalde ziekten) kan ook tot klachten leiden, zoals extreme vermoeidheid, koorts, misselijkheid, hartkloppingen. Lage bloeddruk (eventueel met flauwvallen) en hoofdpijn.

Dus houd uw immuunsysteem in balans!