Zeewolde krijgt een Scholierenraad

maandag 27 januari 2020 15:30

Blik op Zeewolde- Zeewolde heeft al jaren een jeugdraad. Nu komt er ook een scholierenraad. Burgemeester Gerrit Jan Gorter roept leerlingen van de derde klas voortgezet onderwijs op voor deze nieuwe raad. Leden van de scholierenraad kunnen hun stem laten horen. Wat willen zij veranderen in Zeewolde? Wat vinden zij leuk of juist niet leuk aan ons dorp? Wat missen zij?

De leden van deze nieuwe raad komen vier keer per jaar bij elkaar. Met de burgemeester bepalen zij wat op de agenda komt in hun eigen vergadering. De eerste raadsvergadering staat gepland op 11 maart 2020 om 16.00 uur.

Alle leerlingen van de derde klas van De Levant weten al hoe het is om aan de raadstafel te zitten. Eind vorig jaar hebben de wethouders gastcolleges gegeven. Tijdens deze les werd uitgelegd hoe raad, college en ambtenaren samen werken. Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen bij een gemeente en hoe kan jij invloed krijgen op de besluiten van de gemeenteraad? Kortom, een lesje lokale democratie voor jongeren die nog geen stemrecht hebben. Na de gastcolleges kwamen de leerlingen naar de raadzaal in het gemeentehuis.

Onder voorzitterschap van burgemeester Gorter gingen steeds twee klassen met elkaar de strijd aan in een scholierendebat. Op school hadden de klassen een aantal stellingen met hun mentoren voorbereid. Spannend was wel dat de klassen van tevoren niet wisten of ze voor of tegen de stelling moesten debatteren. Na het debat op maandagochtend kregen de beste klas én de beste debater een prijs. Op maandag 27 januari kreeg klas 3VA de wisselbeker ‘Winnaar scholierendebat 2019’ uitgereikt. Burgemeester Gorter ging hiervoor naar De Levant. Uiteraard deed hij gelijk ook de oproep voor de scholierenraad.

Aanmelding voor de scholierenraad kan via het e-formulier op www.zeewolde.nl/scholierenraad. De scholierenraad bestaat uit 8 leden. Als meer scholieren zich aanmelden, organiseert de gemeente een verkiezing. Derde klas scholieren, die zich nu aanmelden voor de scholierenraad, mogen raadslid blijven als ze overgaan naar de vierde klas.