Zeewolde erkend als bijvriendelijke gemeente

vrijdag 9 maart 2018 22:51

Blik op Zeewolde- Zeewolde is door de organisatie Nederland Zoemt erkend als Bijvriendelijke gemeente. Aan de Gelderseweg ter hoogte van de rotonde Kwartiermakerslaan ligt een bijenweide met bijenhotels, ook voert de gemeente al jaren ecologisch bermbeheer uit. In Zeewolde kun je 25 soorten bijen tegenkomen. De gemeente hoopt dit aantal met nog meer bijvriendelijk groenbeheer kunnen vergroten.

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. De Nederlandse wilde bijen (ook een hommel is een wilde bij) zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis.  Ze zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Benieuwd welke bijen er al rondzoemen in Zeewolde? Kijk op www.nederlandzoemt.nl

Wil je graag meer weten over wat jij kan doen om de wilde bij te helpen? Op www.nederlandzoemt.nl  vind je tips. Zo kun je je tuin bijvriendelijk maken, je opgeven om mee te doen aan de bijentelling of je kunt meewerken aan de bijenwerkdag op 9 en 10 maart. Dat laatste is dan wel buiten Zeewolde want er zijn dit jaar  geen bijenwerkdag-initiatieven in Zeewolde aangemeld.

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN, Naturalis, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.