Zeewolde Duurzaam zet GildenGroen in de schijnwerpers

maandag 14 september 2020 14:50

Blik op Zeewolde- Hoveniersbedrijf GildenGroen heeft het duurzaamheidsstokje overgenomen van energie-innovator OTG.energy en siert de komende maanden de etalage van Zeewolde Zakelijk in de Weergang in winkelgalerij Ravelijn. Om de verduurzaming kracht bij te zetten presenteert Zeewolde Zakelijk in haar etalage in het Ravelijn ondernemingen uit Zeewolde die zich actief bezighouden met duurzaamheid.

Centraal in de etalage staat telkens een onderneming die op het terrein van verduurzaming opvallende prestaties levert. Daarmee wijst Zeewolde Zakelijk, de gemeentelijke organisatie die de contacten met het Zeewolde bedrijfsleven onderhoudt, het publiek op bedrijven uit het dorp  die wat verduurzaming betreft positief aan de weg timmeren. De bedrijfspresentatie in de etalage wisselt, zodat er telkens voor enige tijd een ander bedrijf in de schijnwerpers wordt geplaatst. In mei trapte OTG.energy de aandachtscampagne af.

GildenGroen is sinds enige tijd officieel partner van NL Greenlabel, een landelijke platform dat zich richt op het verduurzamen van de leefomgeving. Al jaren zet GildenGroen zich in om een goede balans te vinden tussen groen en verharding in de tuin. “Dat zorgt namelijk voor een goede waterinfiltratie”, zegt eigenaar Marcel Achterberg, die erop wijst dat meer en natuurlijker groen bovenal een verbetering van biodiversiteit oplevert – en daarmee de leefbaarheid vergroot. Een ontwikkeling die de laatste tijd aan populariteit wint is het vergroenen van de daken.

Achterberg: “Naast de tuin komt ook het dak van huis, garage of schuur voor vergroening in aanmerking. Zo’n dak met vetplanten, onder andere sedum, heeft vele voordelen. Zo is het een bron van voedsel voor insecten want het is een drachtplant voor bijen en vlinders en biedt nectar en stuifmeel. Naast dat een groen dak isolerend werkt, de omgeving verkoelt, in combinatie met zonnepanelen meer opbrengst genereerd, zorgt het tevens voor biodiversiteit rond de woning.”

Duurzaamheidswethouder Suithoff, die zelf studeerde aan de tuinbouwschool, is een groot voorstander van verdere vergroening van de leefomgeving. Vooral met het oog op de waterhuishouding, die niet alleen wegens verstening van de tuinen maar ook wegens grotere periodes van droogte te leiden heeft. “Het gaat er nu om nut en noodzaak hiervan onder het brede publiek bekend te maken. Daarbij moeten we inzetten op het stimuleren van vergroening van de leefomgeving. De presentatie van GildenGroen in de Weergang past daar heel goed in.”

Op de foto wethouder Ewout Suithoff, Cora en Marcel Achterberg.