Zeewolde bij de Pinken: Kijk mee met de ogen van de jury

woensdag 4 september 2019 09:54

Blik op Zeewolde- Op zaterdag 7 september is Zeewolde bij de pinken. De veekeuring trekt altijd veel bekijks, maar waar let de jury nu eigenlijk op? De juryleden letten op het frame, het type, de uier en de benen.

De bouw van de koe moet mooi in verhouding zijn. De voorhand, de ruimte tussen de voorbenen, de middenhand, de lengte die belangrijk is voor de juiste verhouding en de ruimte tussen de achterbenen, is belangrijk. Bij de achterhand wordt gelet op de ruimte tussen de heup- en de zitbeenderen, ook de draaier (een scharnierbeen) moet op de goede plaats zitten. De kruisligging moet lichthellend zijn (het kalf moet er wel makkelijk uit kunnen).

Goed in het vlees is prima, maar het gaat om een melkrijk skelet. Het vel moet mooi dun zijn zodat de ribwelving goed te zien is. Dat is het grote verschil tussen een melk- en een vleeskoe; de laatste is ronder. Een melkkoe heeft ook een rankere en langere kop.

De functionele delen zijn de uier en de benen. De jury kijkt bij de uier naar het aantal kalvingen. Hoe meer een koe gekalfd heeft, hoe volumineuzer (meestal) de uier. De uier moet wel mooi vast aangehecht zijn bij de buik en de ophangband, de band die de uier bij elkaar houdt, moet mooi scherp zijn. De uier moet ook niet te diep zijn ook al omdat het volume en de diepte met het stijgen van de jaren toeneemt. .

Dan de spenen. De achterste twee kwartieren van de uier, aan elk kwartier zit een speen, moeten niet dieper zijn dan de voorste kwartieren. De spenen moeten recht onder de uier zitten, ze moeten recht zijn en van voldoende lengte, maar ook weer niet te lang, een centimeter of vijf is heel goed en past goed in de melkmachine. Dan de benen. De koe moet krachtig stappen. Goede benen brengen de koe naar oudere leeftijd, want hoe makkelijker een koe in de wei loopt, hoe meer deze eet en dus melk geeft. Een koe geeft gemiddeld 35 liter melk per dag. Het zijaanzicht van de benen moet niet te stijf zijn, maar ook niet te krom. Mooi droog beenwerk is als je de pezen goed over het bot ziet lopen.Bij een showkeuring wordt daarnaast ook gelet op presentatie en op toilet.

*Er zijn verschillende categorieën: koeien, jongvee en kalveren. Kinderen vanaf vier jaar doen mee aan de kalveropfokwedstrijd. Daarbij wordt vooral gekeken naar het voorbrengen, iets minder naar het toilet en het exterieur van het dier

*Het showmanship is een wedstrijd voor jongeren vanaf 15 jaar. Het belangrijkst is dat de pinken (eerstejaars koeien) op hun mooist worden geshowd en voorgebracht; het toilet is belangrijk, het exterieur minder.

Dit artikel is een lichte bewerking van een eerder verscheen stuk uit de papieren editie van Blik op Zeewolde van september 2018