Windpark Zeewolde start bouw

woensdag 9 oktober 2019 15:15
Blik op Zeewolde- Windpark Zeewolde begint donderdag 17 oktober met de bouw van het grootste windpark op land in Nederland. Gedeputeerde Job Fackeldey en Wethouder Ewout Suithoff zullen als eersten de spade in de grond steken en daarmee de bouw  symbolisch starten.

“We starten met de werkzaamheden aan het transformatorstation en de infrastructuur. Begin volgend jaar wordt de eerste turbine neergezet. Wij verwachten eind 2021 alle 91 turbines in het gebied tussen Zeewolde en Almere geplaatst te hebben. Daarmee zijn we het grootste windpark van Nederland op land”, vertelt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde BV.
Een uniek project, zegt hij, omdat het windpark – op 8 turbines van Raedthuys en Eneco na – wordt ontwikkeld en geëxploiteerd door de lokale bevolking. “In het projectgebied is 90% van de ongeveer 200 a 250 boeren, bewoners en turbine-eigenaren lid geworden. Zij investeren in het windpark en profiteren straks ook van de opbrengst. We spreken daarom van een gebiedscollectief waar de lusten en lasten eerlijk zijn verdeeld. Ook belangrijk is dat de  inwoners van de omliggende dorpen van het park mee kunnen doen met de investering in windenergie. Daarom verstrekt WPZ B.V. rond het einde van de bouw (eind 2021) obligatieleningen aan de inwoners van Zeewolde en Almere.”

In totaal wordt er onder andere ongeveer 44 km parkwegen aangelegd, 90 km kabels en 2000 heipalen voor de 91 moderne turbines die de huidige 220 turbines zullen vervangen. Het nieuwe park geeft een rustiger beeld in het landschap en levert bijna drie keer zo veel duurzame stroom als de huidige windmolens op. Een grote bijdrage aan de energietransitie.