Windpark belangrijke stap dichter bij na uitspraak Raad van State

woensdag 12 december 2018 13:02

Blik op Zeewolde – op 7 december werd, na positieve uitspraak van de Raad van State, de ontheffing op de wet natuurbescherming van Windpark Zeewolde onherroepelijk. Hiermee is de ontwikkeling van Windpark Zeewolde weer een belangrijke stap dichterbij. Met de komst van de nieuwe windmolens verbetert op termijn de situatie voor de vogels en vleermuizen ten opzichte van de huidige situatie. Dat komt doordat het aantal windmolens op termijn afneemt van 221 naar 91. Ondanks die verbetering kunnen vogels en vleermuizen ook in de nieuwe situatie tegen een windmolen aanvliegen. Daarvoor heeft Windpark Zeewolde nu een ontheffing gekregen.

“Deze uitspaak van de Raad van State komt eerder dan verwacht,” vertelt algemeen directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. “De realisatie van het windpark komt hiermee sneller dichterbij.” Windpark Zeewolde verwacht binnenkort nog een belangrijke uitspraak van de Raad van State over het Rijksinpassingsplan. Als ook die uitspraak positief is, heeft het project alle grote vergunningen op zak om op volle snelheid verder te gaan richting bouw.

Windpark Zeewolde B.V. is eigendom van een unieke samenwerking van meer dan 200 boeren, bewoners en ondernemers uit het buitengebied van Zeewolde. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder. Samen vormen zij de grootste boeren/burgerwindcoöperatie van Europa. Met 320 MW is het ook nog het grootste windproject op land in Nederland. De huidige 220 verspreid staande molens maken plaats voor 91 grotere, modernere molens. Deze wekken samen bijna drie keer meer energie op dan de huidige molens. Windpark Zeewolde levert hiermee vanaf 2020 groene stroom voor ruim een kwart miljoen huishoudens.

Kijk voor meer informatie op www.windparkzeewolde.nl