Wethouders van alle vier partijen voor stabiel college

vrijdag 1 juni 2018 14:13

Blik op Zeewolde- De nieuwe wethouders van Zeewolde moeten vooral een stabiel college vormen, vertelde formateurs Bart Schouten en Ben Sonneveld vanmorgen bij hun presentatie aan de pers. Resultante daarvan is dat Leefbaar Zeewolde een wethouder inlevert. Bart Schouten: Leefbaar Zeewolde heeft een cruciale rol gespeeld in de vorming van dit college. Het nieuwe college bestaat uit Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde, 4e periode), Egge-Jan de Jonge (CDA), Ewout Suithoff (ChristenUnie) en Wim van der Es (VVD, 2e periode). De titel van het coalitieakkoord is  ‘Een schone toekomst’. Het nieuwe college wordt 28 juni geïnstalleerd.

*Alle winkels mogen op zondagen van 13.00 tot 20.00 uur open. Erik van de Beld van de ChristenUnie: ‘We hebben onze knopen geteld (een meerderheid in de gemeenteraad is al jaren voor ruimere openingstijden). We hebben we voor elkaar gekregen dat kerkgangers en winkelend publiek elkaar niet treft’. De uiterlijke ingangsdatum is 1 januari 2019 (voor alle zorgvuldigheid wordt de ingangsdatum bepaald samen met alle betrokkenen)

*Een ander punt is het strakke beleid inzake buitenplaats Horsterwold. Permanent wonen blijft uit den boze. Voor andere oplossingen staat men open.

*Op financieel gebied zullen de komende periode ‘Duidelijke en soms harde’ maatregelen nodig zijn (Ben Sonneveld). Demissionair wethouder Rein Zijlstra vertelde gisteren dat als er niets gebeurt, het laatste jaar van deze periode een begrotingstekort laat zien van 5 miljoen euro.

*Winnie Prins krijgt er een volledig nieuwe portefeuille bij: bestuurlijke vernieuwing. (ook Lelystad Airport komt onder haar verantwoordelijkheid)

* Ewout Suithoff (uniek voor Zeewolde, iemand zonder enige politieke ervaring), is bekend als gepassioneerd Zeewoldenaar, bestuurslid van Puur Zeewolde Puur plezier en directeur van de Stichting De Biezenburcht. Beide functies legt hij neer omdat hij elke vorm van belangenverstrengeling wil voorkomen. Hij zegt zich heel sterk te willen maken voor duurzaamheid.

*De portefeuille Financiën gaat naar Wim van der Es

*De komende periode moet een toekomstvisie bepaald worden, onder meer omdat de bouw in de Polderwijk momenteel hard gaat. Nieuwe methodes om samen met bewoners en belanghebbenden aan de slag te gaan worden ‘niet geschuwd’. Citaat uit het coalitieakkoord: ‘We kunnen misschien nog leren van de jeugdraad, die met behulp van moodboards, maquettes en mindmaps aan de slag is geweest’.

Coalitieakkoord 2018-2022