Wat geef je een wethouder die alles al heeft?

vrijdag 29 juni 2018 23:20

Blik op Zeewolde- Vanmiddag nam Rein Zijlstra afscheid na 12 jaar gemeenteraadslid en daarna 8 jaar wethouder. Wat geef je zo iemand? De erepenning van de gemeente? Die kreeg hij al in 2010 (met als opschrift ‘Scherp aan de wind voor een leefbaar Zeewolde’). Een koninklijke onderscheiding had voor de hand gelegen, maar  die kreeg hij al in 2011, hij werd toen geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Dan geef je hem de levensgrote luchtfoto van Zeewolde die op zijn werkkamer hing en waarvan hij zelf al zei ‘die zou ik eigenlijk wel willen meenemen’.

Zijlstra werd  gewaardeerd, dat bleek uit de speeches van burgemeester Gerrit Jan Gorter en gemeentesecretaris Rob van Nunspeet. Zijlstra was betrokken bij de oprichting van de actiegroep Leefbaar Zeewolde, die zich verzette tegen het structuurplan destijds dat van Zeewolde een plaats van 30- tot 40.000 inwoners dreigde te maken. Hij liet zich, toen de actiegroep zich niet gehoord voelde en ze de politiek inging, op een onverkiesbare vijfde plek laten zetten, dacht hij. De eerste lokale partij van Zeewolde haalde meteen vijf zetels.

Van velen kreeg hij cadeaus, maar er was ook een oproep een donatie te doen voor de Nederlandse Cystric Fibrosis Stichting, www.ncfs.nl, die zich inzet voor onderzoek naar een betere behandeling en nieuwe medicijnen voor de taaislijmziekte. Zijlstra heeft een kleinkind met deze ziekte.

Op de bovenste foto oud- burgemeester Ype Dijktra met zijn vrouw Joke en Els Zijlstra. De foto daaronder met Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland en oud-wethouder van Zeewolde.