De Vrolijkheid opent het Vrolijke Nest op asielzoekerscentrum

maandag 9 oktober 2017 11:10

Blik op Zeewolde- Stichting de Vrolijkheid opent op 18 oktober het derde Vrolijke Nest op het asielzoekerscentrum, een open kunstzinnige woonkamer waar kinderen in de basisschoolleeftijd uit het azc na school terecht kunnen. Om vrij te spelen, zomaar wat te lezen, huiswerk te maken of te werken aan een mooi kunstproject. Deze speciale woonkamer richt zich op de psychosociale ondersteuning van kinderen en biedt een veilige plek voor ontspanning én creatieve inspanning. Tijdens de opening op 18 oktober (13.oo uur)  vinden er rondleidingen plaats en wordt de middag opgeluisterd door diverse optredens, workshops en muziek.

Kinderen in asielzoekerscentra hebben tijdens de asielprocedure vaak extreme en chronische stress. De vlucht uit het thuisland, onzekerheid over het verblijf in Nederland, angst voor uitzetting en het steeds weer verliezen van vriendjes en vriendinnetjes, zijn een hele grote belasting. Er wordt voortdurend een beroep gedaan op de veerkracht van deze kinderen. Van sommige kinderen zijn de ouders niet goed in staat hen op dat moment te bieden wat nodig is, en vaak sluit reguliere hulpverlening onvoldoende aan om dat op te vangen.

Het Nestmodel is ontwikkeld door Stichting Kinderpostzegels Nederland in samenwerking met International Child Development Initiatives (ICDI) in Bosnië Herzegovina en door de Vrolijkheid aangepast aan de situatie van kinderen in Nederlandse azc’s. Stichting de Vrolijkheid heeft al Vrolijke Nesten in Katwijk (sinds 2014) en Burgum (sinds 2016). Dit derde en het later dit jaar  te openen vierde Nest, is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van  de Nationale Postcode Loterij.

Stichting de Vrolijkheid organiseert al meer dan 15 jaar kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen en jongeren in bijna 30 Nederlandse asielzoekerscentra. In de wekelijkse workshops kunnen deze jonge mensen hun ervaringen verwerken, hun verhaal vertellen en hun talenten ontwikkelen. www.vrolijkheid.nl