Vrijwilligers voorkomen dat reuzenbereklauw dorp ‘in wandelt’

vrijdag 17 mei 2019 10:52

Blik op Zeewolde- De reuzenberenklauw rukt op in de bossen van Zeewolde en dreigt, als deze niet wordt bestreden, de bebouwde kom binnen te dringen. Wandelaars, honden en kinderen komen makkelijk in aanraking met de brandharen op de planten en dit kan tot sterke huidirritatie (brandblaren) leiden. Daarnaast woekert de plant enorm waardoor andere, inheemse planten niet meer kunnen groeien op de plek waar de berenklauw staat.

Landschapsbeheer Flevoland, Staatsbosbeheer en gemeente Zeewolde hebben de handen inéén geslagen bij de bestrijding van deze plant door een bufferzone langs de Spiekweg vrij te houden van berenklauwzaad zodat de opmars richting het dorp gestopt wordt.

Op een aantal zaterdagochtenden gaan de vrijwilligers onder deskundige leiding van Landschapsbeheer met schoffel, hak of berenklauwboor aan de slag. De volgende zaterdagen zijn gepland: 25 mei, 1 en 22 juni en 6 en 27 juli van 9.30 tot 12.00 uur. Vertrekpunt: Golflaan, parkeerplaats bij Beukenlaantje.

Wie één of meer zaterdagochtenden wil meehelpen om uitbreiding van de reuzenberenklauw naar het dorp te voorkomen kan zich aanmelden bij John de Vries via j.devries@zeewolde.nl. Vergeet niet om tijdens de werkzaamheden lange broek en lange mouwen en werkhandschoenen te dragen! Dit is verplicht in verband met de veiligheid.

Omdat de plant een enorme groeikracht heeft, veel zaad produceert en er gedurende het hele seizoen nieuwe planten opkomen, kost het diverse jaren om de plant geheel kwijt te raken. De meest efficiënte en milieuvriendelijke methode om de plant te bestrijden, is het maaien, afsteken en uitsteken van de planten. Het eerste doel is om zaadvorming te voorkomen in de bufferzone langs de Spiekweg. Bij de jonge planten kunnen de wortels met een scherpe schoffel doorgestoken worden. Deze methode zal echter wel een aantal jaren achter elkaar herhaald moeten worden, zodat de berenklauw uitgeput raakt en uiteindelijk niet meer terugkomt.