Verse frieten zijn echt lekkerder

zondag 14 juli 2019 09:00

Blik op Zeewolde- De jonge ondernemers Thijs (23) en Joost (25) van Beusichem zitten achter ‘Friet van Beus’. Zij zijn opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van hun ouders aan de Duikerweg. Op 110 hectare worden uien, suikerbieten en tarwe en circa 28 hectare aardappels verbouwd. Raar eigenlijk, als je erover nadenkt, aardappels die in Zeewolde geteeld worden, worden geleverd aan de industrie, aan frietfabrieken van Aviko of Lamb Weston in Noord-Brabant of  Zeeland en kunnen zomaar weer bij de horeca in Zeewolde belanden. Een hele reis. ‘Dat kan heel anders’ dachten de broers.

Joost: ‘We liepen al met het idee om iets in de verse friet te doen, alleen had Thijs eerst te weinig tijd omdat hij profwielrenner wilde worden. Toen dat ‘m niet werd, hebben we besloten om een aardappelschrapper aan te schaffen en aan de gang te gaan. Verse friet was al aardig in opkomst, maar  voor cafetaria’s is het lastig zelf te aardappelen schillen en snijden. Hier zagen wij mogelijkheden. De eerste afnemer was een cafetaria in Harderwijk die al aardappelen bij ons afnam. Je kunt niet verwachten dat je product zichzelf verkoopt, dus zijn we veel gaan uitdelen en reclame maken. Veel leuke reacties en af en toe een klant erbij. Mensen moeten er vanaf weten, dat lukt steeds beter.

Thijs: ‘We leveren nu in het grootste deel van Midden-Nederland, in totaal zijn er nu ongeveer dertig horecazaken die onze friet bakken. In Zeewolde leveren wij aan restaurant Fika, cafetaria Twilight en lunchroom Brioche. Het klopt dat onze frieten niet overal hetzelfde smaken, dat ligt aan het soort olie en de baktijd, een beetje ingewikkeld om te vertellen in dit stukje.’
Joost: ‘In de ochtend snijden we. ’s Middags bezorgen we en dezelfde avond krijg je het te eten. Vrijwel alles wat verser is, is natuurlijk lekkerder. Vergelijk het met vers geperste jus d’orange of een sap waar van alles aan toegevoegd is om het maanden lang houdbaar te maken.’

Thijs: ‘Het grootste deel van de aardappelen gaat nog steeds naar Aviko en Lamb Weston, alhoewel we steeds meer zelf tot friet proberen te snijden. Uiteindelijk zouden we alle aardappelen die we verbouwen tot friet willen verwerken, maar dat is wel een meerjarenplan. Het schil- en snijproces is nu aardig op orde, mocht de afzet groeien moeten er wel meer koelwagens bij komen. Ook zullen we dan met meer personeel gaan werken en er komt flink wat bij kijken om alles goed gedistribueerd te krijgen.’

Dit artikel verscheen eerder in de papieren uitgave van de huis aan huis maandkrant Blik op Zeewolde (3 juli 2019). De foto is van Foto: Zeewolde Zakelijk/Red Matters