Uitgekiend sporten bij Fysica Milon Clubs

vrijdag 3 augustus 2018 09:16

Blik op Zeewolde- Veel Zeewoldenaren kennen het pand op de hoek van het Kerkplein. In die ruimte een fitnessclub? Het aantal toestellen is beperkt tot acht of eigenlijk meer, want van de crosstrainer en de fietstrainer staan er elk drie. De doelgroep bestaat voornamelijk uit mannen en vrouwen in de leeftijd vanaf 35 jaar die zich bewust zijn van de noodzaak om een gezonde leefstijl te hebben, daar zo min mogelijk tijd in willen investeren en niet geïnteresseerd zijn in het sporten in een traditionele fitnessclub en er ook wat voor over hebben.

Slank en fit in 35 minuten is de slogan. Lukt dat? Wel als de deelnemer twee keer in de tien dagen, in makkelijk zittende kleding, de gang naar het Kerkplein 1 onderneemt en daar twee rondjes ‘draait’. De training is uiterst effectief. En vrij prettig, geen opgewonden muziek hier.

Bij de intake wordt een foto genomen. Gegevens over de lengte van de ledematen en de rug worden gedigitaliseerd en op een card gezet. De sporter stopt deze in een toestel, dat zich automatisch instelt op de gebruiker. Dat scheelt tijd, maar ook onthouden hoe het ook alweer zat met de juiste instelling en het juiste gewicht. Hier kan een kind de was doen.

Op een display is af te lezen hoeveel keer de oefening herhaald moet worden. Ook geeft het de snelheid van de bewegingen weer, zodat de spieren optimaal getraind worden. Zowel te langzaam als te snel hebben minder effect. Het geheim vertelt mede-eigenaar Colin Wallet, zit ‘m in het verschil in weerstand tussen de concentrische en de excentrische bewegingen ofwel de terugweg van de oefening is zwaarder ingesteld dan dat de heenweg. Dit geeft 30% meer spieropbouw in de helft van de tijd.

Op het display is ook vermeld wanneer de oefening start. Een centrale paal geeft in kleuren ook de tijd aan. De volgorde van de oefeningen is niet willekeurig.  Colin: ‘Eerst de been, borst en rugspieren om goed in de vetverbranding te komen.  Daarna vier minuten op de crosstrainer. Vervolgens drie andere krachtoefeningen op de buik en een lage rug strekker om af te sluitend vier minuten op de fietstrainer te werken’. Ondertussen lopen hij of zijn collega Sylvian rond.) Na elke twintig trainingen is het lichaam toe aan nieuwe uitdagingen en wordt het schema aangepast.

Eén ding is zeker: als je het hier niet volhoud kan je trainen beter helemaal vergeten. Je moet het zelf doen maar het volledig geautomatiseerde systeem maakt het wel makkelijk en vooral inzichtelijk maakt wat je doet.

De Fysica Milon Clubs zijn populair, in Nederland zijn er 350 van dit soort ‘cirkels’ en in Duitsland circa 1600.  Het systeem is ontwikkeld door een fysiotherapeut voor zijn sportende zoon.

Fysica Milon Clubs. Kerkplein 1. tel: 036- 3035239. www.fysicamilonclubs.nl

info@fysicamiloncubs.nl

(dit artikel verscheen eerder in de maandkrant Blik op Zeewolde van Juli 2018)