Syrische vrouwen ‘runnen’ FlevoCafé in bibliotheek

donderdag 24 juni 2021 19:24

Blik op Zeewolde- Een groep van 12 Syrische vrouwen runt sinds kort het FlevoCafé in de bibliotheek. ‘Het café is voor ons een prachtige manier om de Nederlandse taal te oefenen’, zegt teamleidster Bayan Kazor (25). Het initiatief is een samenwerking tussen de bibliotheek en de stichting Hart van Zeewolde.

Alle dames uit Bayan’s team komen uit Syrië. “We hebben elkaar  leren kennen bij ‘Het Palet van Zeewolde’. Er zijn dames met een Koerdische, Palestijnse, moslim- èn christelijke achtergrond, een mooie mix van mensen dus. Ons idee was om een catering met Syrische gerechten te beginnen en we zochten naar een geschikte locatie. Die hebben we gevonden in de bibliotheek.”

Veel dames van het team kennen de bieb al via het Huis voor Taal in de bibliotheek, waar ze een taalcursus hebben gevolgd of volgen. “Dit café is voor ons een heel goede manier om de taal te leren. Als je een café runt, moet je communiceren met klanten. Voor veel dames is dat best eng, maar nu moet je wel. En door te doen leer je.”

Zelf is de moslima, die al goed Nederlands spreekt, 2,5 jaar geleden naar Nederland gekomen. “Mijn vader had een groot restaurant in Syrië. Mijn ouders vinden het geweldig dat ik nu hier in Nederland dit café ga helpen runnen. Mijn moeder zit ook in het team.”

Het FlevoCafé nieuwe stijl gaat typisch Syrische gerechten serveren. “Baklava natuurlijk, echte Arabische koffie en fatayer. Dat is een broodje met kaas, paprika en spinazie. Op vrijdag en zaterdag serveren we falafel. We beginnen met een klein menu en breiden steeds een beetje uit. Naast de Syrische gerechten kun je natuurlijk ook gewone Hollandse hapjes bestellen. Kom lekker proeven allemaal! Jullie zijn zeer welkom.”

Het FlevoCafé is geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur