Start 10e seizoen Projectkoor Open Haven

zondag 28 januari 2018 20:45

Blik op Zeewolde- Op 4 april beginnen de repetities voor het project ‘A New Festival of Lessons and Carols’ van het projectkoor Open Haven. Het programma bevat traditionele Engelse carols en nieuwe kerstliederen, afgewisseld met lezingen. De repetities vinden wekelijks op woensdagavond plaats in Open Haven. De uitvoering is op 15 december. Bram Stellingwerf is dit seizoen opnieuw de dirigent. Eerder begeleidde hij het koor al bij de projecten ‘Wijsheid’ (2012-2013) en bij het ‘Requiem’ (2014). Dit is het 10e project van het koor sinds 2004. In al die jaren hebben honderden zangliefhebbers actief meegezongen in het koor en vele belangstellenden hebben de uitvoeringen en andere activiteiten bezocht.

Het ‘Festival of Lessons and Carols’ is nog steeds erg populair. Deze laagdrempelige kerstviering ontstond aan het begin van de 20e eeuw in Engeland. Aan de hand van vaste lezingen wordt het kerstverhaal verteld en deze lezingen worden afgewisseld met koorwerken en samenzang. Voor het koor zijn alle liederen 4-stemmig. De instrumentale begeleiding bestaat uit piano, orgel, fluit en een blaasensemble. Dit project bevat 6 traditionele Engelse carols en 7 nieuwe kerstliederen. Bij de carols zitten ondermeer ‘Away in a manger’, ‘God rest ye, merry gentleman’ en ‘Hark! The angels sing’. Maar dan in het Nederlands, want alle traditionals zijn door Margryt Poortstra hertaald en de nieuwe kerstliederen zijn van oorsprong Nederlandstalig. Een oud verhaal werd opgefrist, maar niet alles is nieuw. Er klinken nog veel vertrouwde geluiden en woorden die meteen op z’n plaats vallen.

Iedereen is welkom om mee te zingen, koorervaring is meegenomen, maar is geen vereiste. Het projectkoor is een oecumenisch en open koor en staat nadrukkelijk voor iedereen open. De leden hebben dan ook zeer verschillende achtergronden, zowel op muzikaal als op religieus gebied. De eenmalige kosten bedragen € 50,–. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Erik Seinhorst: eseinhorst@gmail.com. Meer informatie is te vinden op de website www.projectkooropenhaven.nl en op Facebook.