SP wil actie minister tegen ‘moderne slavernij’ Polenhotel

dinsdag 30 juli 2019 10:42

Blik op Zeewolde –  De Tweede kamerfractie van de SP (Socialistische partij) heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de vermeende uitbuiting van arbeidsmigranten in het zogeheten polenhotel/polenpark aan de Bosruiterweg (waar overigens niet alleen Polen verblijven). Vakbond FNV stelde eerder in een zwartboek onmenselijke toestanden vast en noemde de situatie ‘moderne slavernij’. Kamerlid Jasper van Dijk wil van de minister weten wat hij hiervan vindt en wat hij eraan denkt te doen.

Volgens de FNV zijn er misstanden: zo zouden de buitenlandse werknemers met zes personen in een huisje verblijven zonder privacy (kamer delen, geen slot op de deur) met een te kleine koelkast, controles tijdens afwezigheid – huurprijzen tussen 100 en 150 euro per week, ook bij een werkweek van minder dan 40 uur – geen schoonmaak, terwijl schoonmaakkosten wel worden ingehouden op het loon – inhouding vervoerskosten à 75 euro per week (ook als er geen gebruik van wordt gemaakt) plus 2 euro per rit (te betalen aan de chauffeur) – torenhoge boetes inhouden op loon (100 euro voor vuilcontainer op verkeerde moment buiten, 250 euro fietssleutel kwijt, 100 euro per kras op meubels, 250 euro verkeerd gereden met de bedrijfsauto) – bij ontslag zou er ook verlies van woonruimte zijn.

De SP wil weten wanneer is de Inspectie SZW voor het laatst bij de in het zwartboek genoemde uitzendbureaus op bezoek geweest en of er toen gekozen is voor een intensiever vervolgonderzoek. Eén van de vragen aan Koolmees betreft de rol van de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) die volgens de partij grote steken laat vallen. De partij wil dat het SNF-keurmerk (Stichting Normering Flexwonen) voor de locatie aan de Bosruiterweg  moet worden ingetrokken en dat de huisvesting aan de Bosruiterweg deel gaat uitmaken van één van de vijf pilots om malafide verhuurders aan te pakken.

Eerder al stelde de gemeenteraadsfractie van Zeewolde Liberaal vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over deze zaak.