Schapen begrazen oude gronddepot

dinsdag 17 april 2018 09:55

Blik op Zeewolde- De 50 schapen van de schaapskudde  van zorgboerderij De Diek uit Zeewolde zijn graag geziene gasten in het Gronddepot. Vanaf 25 april komen de schapen weer hun buik vullen met bladeren van de reuzenberenklauw. Een natuurlijke manier van bestrijding van deze woekerende plant. De kleine kudde is dol op deze berenklauw. Eerst eten ze deze helemaal kaal, voordat andere planten in hun maag verdwijnen. Zo krijgt de plant geen kans om te bloeien en lukt het om deze woekerende plant in bedwang te houden. In de praktijk betekent dit dat de schapen ongeveer 10 keer per seizoen komen grazen in het gronddepot.

Bij de ingangen van het Gronddepot is te zien wanneer de kudde met herder en zijn bordercollie in het gebied aanwezig zijn. Andere honden mogen ook nog steeds in het voormalig gronddepot komen. Wel aangelijnd, loslopende honden zijn, volgens de altijd geldende regels, niet toegestaan.

De schaapskudde beheert een deel van het Gronddepot. In de rest van het gebied bestrijden vrijwilligers de verspreid voorkomende reuzenberenklauwen. Dit is succesvol. Dit voorjaar worden er speciaal vervaardigde reuzenberenklauwboren ingezet om de laatste planten met wortel en al te verwijderen.