Russische volksmuziekgroep ‘Zolotoi Plyos’ op Havenconcert

dinsdag 11 juni 2019 11:33

Blik op Zeewolde-  Zaterdagavond 22 juni begint om 20.00 uur het Havenconcert, aan de Aanloophaven voor het Raadhuis. De vereniging ‘Vrienden van het Carillon Zeewolde’ heeft opnieuw een zeer afwisselend programma samengesteld, voor jong en oud. Medewerking wordt verleend door de drie muzikanten van de Russische Volksmuziekgroep ‘Zolotoi Plyos’. Zij bespelen meer dan 30 verschillende instrumenten in volksmuziek uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië en Georgië.

Daarnaast treedt de Canadees-Nederlandse violiste Alisa van Dijk op. In samenspel met de Nijkerkse beiaardier Wim Ruitenbeek op de reizende beiaard en Boudewijn Zwart op de piano, laat Alisa composities horen uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis. Als extra kers op de taart treden ook de zeven koperblazers van het ensemble Brass ’n Praise op, onder leiding van Bert Groothedde.

Het concert is vrij toegankelijk. Vanaf 19.30 uur staan stoelen klaar. Ook kunnen luisteraars zelf een stoel meenemen.

De Russische volksgroep Zolotoj Plyos werd in 1994 in Saratov (Rusland) opgericht door Alexander Solovov, Elena Sadina en Serguei Gratchev. De drie groepsleden studeerden af aan het gerenommeerde Staatsconservatorium van Saratov (Rusland). Bovendien zijn Elena en Serguei als beiaardier afgestudeerd aan o.a. de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Tijdens hun studies in Rusland verzamelden de muzikanten authentieke liederen, instrumentale muziek en klokkenspel uit volksmuziek van Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland,  Moldavië en Georgië. Zij gebruiken daartoe meer dan 30 verschillende instrumenten, waaronder ook Russische klokken. Zolotoj Plyos nam deel aan festivals in West-Europa, Rusland en de Verenigde Staten.

Alisa van Dijk begon haar vioolstudie in Apeldoorn toen ze 7 jaar was. Een paar jaar later verhuisde ze met haar familie naar Canada, waar ze in 2006 haar Bachelor of Music afrondde aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver. In 2012 keerde Alisa terug naar Nederland om viool te studeren bij Ilona Sie Dhian Ho. In 2014 behaalde ze haar uitvoerend musicus diploma aan het Prins Claus Conservatorium. Tevens heeft ze de Master Muziek Pedagogiek afgerond aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij viool en zang studeerde. Zij heeft een eigen lespraktijk en is artistiek leidster van een concertserie in de  Trinitatiskapel in Dordrecht.

Wim Ruitenbeek leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij vervolgens bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In 2005 behaalde hij zijn Master-diploma. Daarnaast studeerde hij schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en had hij orgelles van Nico Poorter en Wout van Andel. Tot voor kort was hij actief als muziekdocent op het Groenhorst te Nijkerk en koordirigent van verschillende koren. Samen met Boudewijn Zwart is Wim stadsbeiaardier van Nijkerk. Ook is hij stadsbeiaardier van Harderwijk, Tiel en Velsen en vaste bespeler van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn.