Profcontract in Italië voor Arjo Janssens

zondag 8 september 2019 09:07

Blik op Zeewolde – Basketballer Arjo Janssens(17) heeft een profcontract aangeboden gekregen in Italië. Hij gaat spelen bij Sambenedettesse Basket uit San benedetto del tronto, een plaats ter hoogte van Rome, aan de Adriatische kust. De ploeg komt uit in de Serie C gold. Italië heeft één van de sterkste basketbalcompetities van Europa.

(dit artikel verscheen eerder in de papieren (maand)krant Blik op Zeewolde van 4 september)

Arjo: ‘Mijn agent zei dat ik nooit echt goed zou leren basketballen als ik in Nederland bleef. De sport is daar heel populair, hier speel je voor anderhalve man en een paardekop, daar voor volle zalen, hier is er één betaald niveau, daar drie. Sambenedettesse had één positie te vergeven en konden kiezen uit vijf spelers waaronder een Engelsman een Pool en twee Italianen. Ze hebben veel vertrouwen in me en mijn een plek in het eerste team toegezegd, maar ik moet me als jongste speler in de competitie wel bewijzen. Als ik beval krijg ik volgend jaar een betaald contract. Ik krijg voor dit seizoen kost en inwoning en vliegtickets, ook om kerst thuis te vieren. Mijn ouders geven mij zakgeld en ik heb zelf ook wat gespaard met een baantje bij de RCN.’

Hoe kwam je in beeld? ‘Als deelnemer aan een selectietraining werd ik ‘gespot’ door een agent. Die heeft het contact geregeld. De sterkste competitie is in die in Noord- Amerika, daar zijn ook wel contacten mee maar na een gesprek tussen de agent met mij en mijn ouders, leek ons de route via Italië ons beter. Mijn broer Jorg heeft een paar maanden bij een team in de VS gespeeld maar daar moest veel geld bij. Pas als je je daar bewezen hebt kom je via een college of universiteit in aanmerking voor een profcontract, het eerste jaar moet je alles zelf betalen, dat was niet te doen.’

Basketball was een logische keus voor jou? ‘Met twee basketballende broers, Jorg en Djon hebben allebei eredivisie gespeeld bij Landstede in Zwolle, was dat wel logisch. Ik speel al vanaf mijn zesde, eerder mocht niet. We zijn allemaal aangestoken door mijn vader die in Rosmalen gebasketbald heeft (‘Op een laag niveau’, zegt vader Geer). We zijn hier in Zeewolde begonnen, bij de Snipers. Ik speel nu bij de Almere Pioneers, dat is geen profclub, ik speel afwisselend point guard en shooting guard. Mijn broers zijn heel trots, maar stiekum denk ik ook wel een beetje jaloers.’

Waar zie je jezelf over vijf jaar? ‘Naar de ‘states’ gaan is wel een droom, eerst maar me bewijzen bij Sambenedettesse en dan doorstromen naar de Serie A. Daar ga ik wel voor. Misschien kom ik ook wel in beeld bij het Nederlands Nationale team maar hoe dat gaat als je onder contract staat in het buitenland weet ik niet.’