Politiek blijft verdeeld over toekomst Het Baken

woensdag 29 november 2017 22:26

Volgens adviesbureau Tien, dat plussen en minnen naast elkaar zette, is de beste keus voor sportcomplex Het Baken volledige nieuwbouw aan het Kluunpad. In dit scenario staat alleen rood licht bij de investering: 16 miljoen euro. Een bedrag dat dubbel zo hoog is als de 8 miljoen die het college wil uittrekken voor renovatie van de sporthal en nieuwbouw van het zwembad.

De ‘levensduur’ van het sportcomplex is bijna voorbij. De technische staat is niet denderend.

De structurele lasten bedragen bij nieuwbouw volgens wethouder Rein Zijlstra 4 ton (400.000 euro) meer dan het huidige, in de begroting opgenomen, bedrag. Het collegevoorstel blijft binnen de begroting. Niet de eenmalige investering maar de  structurele, de jaarlijks terugkerende lasten, werd het discussiepunt van de vergadering van de gemeenteraadscommissie, afgelopen dinsdag

Volgens Zijlstra is een gat van 4 ton in de begroting schieten niet verstandig en worden toekomstige generaties met een probleem opgezadeld. Helmut Hermans van Leefbaar Zeewolde, rekende voor dat dit een dergelijke overschrijding van de begroting per inwoner van Zeewolde 16 tot 18 euro per jaar kost. Nieuwbouw wordt, zei hij, een molensteen om de nek van Zeewolde.

Zijlstra rekende voor dat een keuze voor het één heeft gevolgen voor het ander en gaf als waarschuwing aan dat bij de keuze voor volledige nieuwbouw dan wel een prachtig zwembad staat, maar er geen geld meer zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.

Volgens Yvonne van Bruggen van de PvdA/GroenLinks betekent renovatie (en nieuwbouw) op dezelfde plek weggooien van geld. Ook Burgerbelang en D66 zijn omonwonden voorstander van nieuwbouw. De andere partijen lieten niet het achterste van hun tong zien. Dat er meer ambitie in mag, daar is iedereen het wel over eens.

Zijlstra had wel in het collegevoorstel  45.000 euro ‘gevonden’ in het begrote expolitatietekort. Dat betekent volgens hem dat er nog 800- tot 900.000 euro extra geinvesteerd zou kunnen worden.

In de komende gemeenteraadsvergadering, 14 december, wordt een besluit verwacht.