Politie spreekt duistere figuren aan: ‘Een verband kan je niet leggen, maar …..’

donderdag 8 februari 2018 12:40

Blik op Zeewolde- Elke twee weken geeft politiechef René Kamphorst een overzicht van de zaken waar zijn mensen mee bezig zijn geweest. *De oproep in het vorige stukje om meteen de politie te bellen bij onraad, heeft geholpen. ‘We zijn verschillende keren gebeld’, zegt Kamphorst. Naar aanleiding daarvan heeft de politie in diverse wijken in de avonduren mensen aangesproken die zich opvallend gedroegen. Dat waren mensen van buiten het dorp die dan geen goede verklaring hadden wat ze in het dorp deden en na het praatje met de politie vertrokken. In één geval betrof het twee jonge mannen die een waslijst aan ‘antecedenten’ (zoals inbraken) hadden. ‘Je kan geen verbanden leggen, maar feit is dat er in deze twee weken niet is ingebroken in het dorp’. Kamphorst roept op te blijven bellen en opletten. (bel: 112)

*Waar wel ingebroken is, is aan de Marconiweg op het Trekkersveld, daar zijn 20-25 machines (bladblazers ed.) verdwenen. Na een anonieme tip is de bedrijfsauto van de boeven teruggevonden in Utrecht. Leeg. Er wordt onderzoek gedaan. *Aan de Stevinweg veroorzaakte een bewoner geluidsoverlast. De bewoner was al eerder gewaarschuwd, de volgende keer wordt de geluidsinstallatie in beslag genomen.

*Ook aan de Pauwoog een geval van geluidsoverlast. Ook op dat adres was de politie al eerder voor hetzelfde. De bewoner hoorde de politie niet, waarop deze via de hulpofficier toestemming kreeg de woning binnen te gaan. De agenten waren juist bezig via de achterkant van het huis naar binnen te gaan toen de bewoner verscheen. Deze zei in slaap gevallen te zijn. Met een boete op zak kon de bewoner verder slapen. Ook hier de 1,2,3 regel: waarschuwen, boete, in beslagname.  *Aan het Struweel een vernieling aan een woonhuis. De onderste ruit van de voordeur was ingegooid.

*Op de kruising Spiekweg/Gooiseweg een aanrijding waarbij beiden verklaarder niet door rood te zijn gereden. Specialisten lezen nu de verkeerslichten (VRI) uit om de ware toedracht te achterhalen. De bestuurster van één van de auto’s is met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. *Op de Schollevaarweg raakte een vrachtwagen met 30.000 liter melk van de weg in de zachte berm. De melk is overgepompt, de weg was een tijdje afgesloten voor het verkeer. De chauffeur is met klachten naar het ziekenhuis vervoerd.

*Aan de Tweespan op het Horsterparc werd een verkeerscontrole gehouden. Een chauffeur kreeg een aantal boetes: gladde banden, losse passagiersstoel, losse bedrading en een lekke uitlaat. Hij mag later naar het bureau om te laten zien dat de auto weer in orde is. Ook dit soort zaken worden geregistreerd en blijven vijf jaar lang in het systeem staan, daarna wordt het verwijderd ‘anders zou je je hele leven door zoiets achtervolgd worden’.

*Een chauffeur liet een rijbewijs uit Kameroen zien. Omdat de man langer dan 180 dagen in Nederland is, is de geldigheid van dat rijbewijs vervallen en kreeg hij een boete. *Met een video- auto werden diverse auto’s gecontroleerd. Twee maal lag de snelheid te hoog (meer dan dertig km/u te hard), twee mensen hadden een ongeldig rijbewijs, een ander zat in de auto niet-handsfree te bellen.  Veel van dit soort auto’s heeft de politie niet. In midden- Nederland rijden er drie of vier rond, de auto’s zijn speciaal geprepareerd onder meer omdat ze hoge snelheden moeten kunnen halen, ook de agenten zijn speciaal opgeleid.

*De politie is bezig met onderzoek in de zaak van de 13-jarige jongen uit Zeewolde die zegt dat hem, op weg naar school in Nijkerk, meerdere malen geld afhandig is gemaakt door grotere jongens. Kamphorst zegt dat de politie meerdere malen tevergeefs heeft gepost. De zaak heeft prioriteit voor de politie. Er zijn meerdere acties mogelijk, zoals buurtonderzoek, posten. De politie werd verrast doordat de zaak vorige week breed uitgemeten in het AD stond.