‘Oudste’ huis in de fik gestoken

vrijdag 8 maart 2019 16:20

Blik op Zeewolde- Het ‘oudste’ huis van Zeewolde is niet meer. Het is geheel volgens plan in de brand gestoken. Het huis, is zeven jaar geleden in het Horsterwold gebouwd door studenten archeologie van de universiteit van Leiden onder (bege)leiding van Professor dr. Annelou van Gijn en is een replica van een woning zoals die er in de late steentijd moet hebben uitgezien. Niet het nabouwen was het doel, maar het proces hoe de mensen toen bouwden.

Het is gebouwd met materialen die in de directe omgeving (300 meter max.) zijn gevonden. De gereedschappen zijn ook door de studenten gemaakt van in de omgeving gevonden materiaal. Dit deden zij onder leiding van Diederik Pomstra. Door het huis te verbranden komen gegevens vrij waar gebruik van gemaakt kan worden bij andere opgravingen ic. waar op gelet moet worden.

Professor dr. Annelou van Gijn: ‘Wat het meest opvallend was, was de pijn die het gekost moet hebben om het huis te bouwen. We hebben 265 bossen riet gemaaid en voor de bouw gebruikt. Dat duurde een eeuwigheid. De studenten werkten hier graag aan maar toen kwamen ze wel in opstand.’

‘Toch heel droevig dat het er niet meer is’, zei ze. Studenten experimentele archeologie hebben er programma’s geraaid. Ook Staatsbosbeheer heeft het gebruikt.