De Nieuwe Molenaars wil duizend leden

woensdag 22 februari 2017 11:48

Gisteravond werd in Open Haven de burgerwindcoöperatie  De Nieuwe Molenaars feestelijk opgericht. De coöperatie  biedt bewoners van Zeewolde (en Almere) de mogelijkheid deel te nemen aan het toekomstige Windpark Zeewolde. Tijdens (en naar aanleiding van) de avond schreven zich gelijk al vijftig bewoners in, met wethouder Gerben Dijksterhuis als allereerste lid. Het nieuwe windpark bestaat uit 93 hoge windmolens in lijnopstellingen, deze vervangen de huidige 220 in het middengebied. Omdat de windmolens hoger worden, leveren ze zo’n 2.5 maal meer op. Het windpark zorgt voor  groene stroom voor 280.000 huishoudens.

De Nieuwe Molenaars is een club enthousiaste mensen die samen een bestaande molen in het gebied hebben gekocht en op die manier een aandeel in het nieuwe windpark krijgen. ‘Onze filosofie is dat iedereen mee mag doen: zowel de mensen binnen het projectgebied, als de mensen uit de kernen van Zeewolde en Almere die buiten het projectgebied vallen. Door zich aan te sluiten bij De Nieuwe Molenaars, kunnen zij ook ondernemen in windenergie’ vertelde Co’nn Rennen, secretaris en vicevoorzitter van Windpark Zeewolde. Vanuit het gebied hebben zich al 200 aandeelhouders bij Windpark Zeewolde BV aangesloten. De Nieuwe Molenaars is één van de aandeelhouders.

‘We streven naar 1000 leden, met de aandeelhouders van Windpark Zeewolde BV daarbij opgeteld zijn we straks de grootste participatiecommunity van Nederland, en misschien wel van Europa,’ zei  Siward Zomer van REScoop, die de coöperatie in opdracht van het windpark opgezet heeft. Ook wethouder Dijksterhuis is blij met de oprichting ‘Een mooie manier om bewoners en bedrijven deel te laten nemen aan de lokale opwekking van duurzame energie. Op deze manier ontstaat er een windpark voor en door de gemeenschap’.

De Nieuwe Molenaars wordt eigenaar van één van de molens (Gruttoweg 1). De leden kunnen voor 10 euro lid worden en vanaf 250 euro het park medefinancieren. Daarnaast zullen ze samen plannen maken over vergroening van het gebied. In totaal is voor een bedrag van zo’n 10 miljoen euro ruimte voor burgers om deel te nemen.

Wie de oprichtingsbijeenkomst gemist heeft, kan zich vanaf nu ook via de website www.denieuwemolenaars.nl inschrijven als lid. De coöperatie zal zich het komende jaar nog op verschillende andere plekken of evenementen laten zien, waardoor er nog genoeg andere mogelijkheden zijn voor geïnteresseerden om zich te laten informeren of zich in te schrijven. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws en evenementen.