Opkomst oogcafé boven verwachting

maandag 1 oktober 2018 16:14

Blik op Zeewolde- De opkomst bij het eerste oogcafé was boven verwachting. Leeftijden liepen uiteen van midden dertig tot ver in de tachtig dus een gemêleerd gezelschap. Initiatiefneemster Odette van Deudekom: ‘Meteen werd er volop gekletst, over meer dan de oogaandoening natuurlijk maar omdat je bijelkaar komt vanwege de visuele uitdaging is dit vaak wel waar men het gesprek mee opent. Heel anders dan op een feestje waar iedereen als eerste vraagt wat voor werk je doet’.

‘Sommige mensen kenden of herkenden elkaar van een activiteit in het dorp en waren verbaasd elkaar hier te treffen. Men weet vaak niet van elkaar dat ze letterlijk en figuurlijk met dezelfde obstakels worstelen.  Er werd dan ook instemmend gemompeld toen ik vertelde dat ik de afgelopen jaren het gevoel kreeg dat ik in zeewolde de enige met een witte stok was. Natuurlijk is het zo dat als je blind of slechtziend bent die andere stokken ook niet ziet maar het feit dat veel slechtzienden zonder tast-of herkenningsstok door het leven gaan maakt het ook dat vooral veel slechtzienden voor de buitenwereld geen visuele beperking hebben’.

Het eerste Oogcafé stond vooral in het teken van de ontmoeting. Veel herkenning en gezelligheid. ‘Omdat iedereen zo enthousiast was en er gelijk adressen en telefoonnummers werden uitgewisseld hebben we besloten dat het volgende Oogcafé al op 26 oktober (14.00-16.00 uur) plaatsvindt. We willen dan vooral duidelijk krijgen wat iedereen verwacht. Moet het informatief zijn actief of vooral gezellig?

Naast het feit dat het goed is om te zien dat er nog meer mensen in je dorp zijn met dezelfde uitdagingen in het leven is het ook goed om in beeld te krijgen wat de obstakels/vragen  precies zijn. Slechte verlichting ‘savonds ? Eenzaamheid? Heeft de bibliotheek gesproken boeken? De WMO voorzieningen in Zeewolde?  Het beperkte openbaar vervoer?’