Op de knieën voor democratie

donderdag 11 april 2019 10:34

Blik op Zeewolde-  Bij het tellen van de stembiljetten (165.000) op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen is een fout gemaakt bij tien biljetten. Boeien zegt u? Niet voor het CDA en DENK. De tien biljetten kunnen één van beide partijen een (rest)zetel meer opleveren.

De hertelling, die was aangevraagd door Provinciale Staten zelf vond vanochtend plaats in alle gemeentes. Een behoorlijke organisatie volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter, die in Zeewolde het startsein gaf.

Voor het tellen zijn twintig mensen ingeschakeld (voornamelijk (hiervoor opgeleide) gemeenteambtenaren, het tellen op 20 maart gebeurde door (eveneens opgeleide) vrijwilligers). In heel Flevoland zijn dat 650 tellers. Naast de tellers zijn waarnemers actief en coördinatoren.

De uitslag is dinsdagochtend bekend. Woensdagavond worden de nieuwe leden van PS geïnstalleerd.

Hertellen komt wel vaker voor. In 2011 ook bij de PS-verkiezingen. Toen werd een fout gemaakt in Almere. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde moest ook herteld worden; op het spel stond een zetel erbij voor de PvdA of voor Leefbaar Zeewolde. Uiteindelijk leverde de hertelling geen zetelwinst op voor deze partijen.