Ook verse groenten bij De Winkeltjes

dinsdag 7 augustus 2018 09:21

Blik op Zeewolde- ‘Druk druk druk’, zegt Sylvia Bergsma van De Winkeltjes. Het succesvolle concept van de shop in shop slaat aan. Klanten weten de weg naar de Torenstraat 6 goed te vinden en er is goed belangstelling voor een winkeltje. Niet heel verwonderlijk, Sylvia verhuurd vierkante meters grondoppervlak, maar ook planken. Door de aangename tarieven is het de moeite waard om te kijken of een product aanslaat.

De Winkeltjes is een kraamkamer, een mogelijkheid voor wie dat maar wil om een winkel te beginnen.  Op die manier werkt ze al een hele tijd met iets meer dan dertig  winkeltjes.  Sommigen houden het heel lang vol, er zijn er zelfs die vanaf de eerste dag, nu bijna twee jaar geleden, huurder zijn. Andere houden het na een paar maanden voor gezien. De meesten, circa tachtig procent, hebben achter hun winkeltje een webshop hangen. Op een enkeling na komen alle ondernemers uit het dorp.

Bij de nieuwste huurders hoort de Flevo Glas Galerie  met de meest fraaie objecten. Sylvia somt op: ‘Verder hebben we ook Daphnes drommelse doosjes. Leuke kleine (kraam)doosjes met baby knuffeltje of sokjes erin. Trendy wood shop heft zijn winkel uitgebreid met een aantal vierkante meters en op dinsdag zijn er goedgevulde groente /fruittassen voor maar vijf euro per tas, alles vers uit eigen tuin van de mmm boerderij.

Sylvia heeft vergaande plannen om uit te breiden naar belendende leegstaande pand. ‘Dat is een uitdaging’, zegt ze. Er moet een flinke borg gestort worden, 10.000 euro.  Om dat bij elkaar te krijgen is ze een crowdfunding gestart.  De eerste donaties, sommige fors, zijn al binnen, de eerste kritiek ook. Waarom zou een goed lopende winkel steun nodig hebben? Sylvia: ‘Dat komt door de tarieven die ik hanteer naar de ondernemers. Was ik hoger gaan zitten, dan was het nooit zo goed gelopen. Dus ja, het loopt goed, maar het is net genoeg. Sommige ondernemers komen goed uit de kosten en houden er wat aan over, anderen niet.’

Anders dan anders, en dat het bijzondere, is dat er geen financiële tegenprestatie geleverd wordt. Wat de deelnemer aan de actie eraan overhoudt is het goede gevoel mee te helpen het eigen winkelcentrum levendiger te maken.

Sylvia heeft al contacten met enkele grotere huurders om de ruimte in te vullen. Mocht het avontuur mislukken dan krijgt ieder netjes zijn of haar inleg terug.

Meer informatie:  www.dewinkeltjes-zeewolde.nl

 

Dit artikel verscheen eerder in de maandkrant Blik op Zeewolde van 1 augustus 2018