Omgekeerd inzamelen succes: van 160 naar 130 kilogram restafval

donderdag 11 februari 2021 13:06

Blik op Zeewolde- Het omgekeerd inzamelen, waarbij de restafval naar de ondergrondse container moet worden gebracht en ander afval gescheiden wordt in drie containers aan huis, is een succes. dat blijkt uit de evaluatie over de eerste drie kwartalen van vorig jaar. (het vierde kwartaal lijkt niet anders te zijn). Het aantal kilo’s restafval is gedaald van gemiddeld 160 naar gemiddeld 130.

‘We zijn er nog niet’ zei wethouder Wim van der Es vanochtend bij de presentatie van deze cijfers. ‘Het streven (landelijk) is 100 kilogram. We deelde hij alvast  de complimenten uit aan de inwoners van Zeewolde.

Van de 25 gemeenten waar HVC actief is, presteert Zeewolde het best.

De afvalscheiding in Zeewolde gaat goed, vooral de container voor plastic, blik en pakken werkt daaraan mee. De scheiding van dit afval is met 59% toegenomen. Ook het scheiden van glas (+19%) en textiel(+9%) is toegenomen.

Dit jaar wordt ingezet op een verdere daling. Er wordt gekeken of de ondergrondse containers indien nodig sneller geleegd kunnen worden. Omdat er ook op gelet moet worden dat er geen halfvolle containers worden geleegd, is dit even puzzelen. Ook komen er weer afvalcoaches op straat.

Bij de presentatie werd ook nog gesproken over voor- versus nascheiding. ‘Nascheiding levert minder in hoeveelheid op en is slechter van kwaliteit’ is de boodschap die de gemeente uitdraagt.

Bij de introductie van de ondergrondse containers was er relatief veel discussie, die geluiden zijn nu verstomd. Ook waren er regelmatig bijplaatsingen, ook dat is sterk afgenomen. Dat bewoners met hun pasje ook bij een (toegewezen) tweede container terecht kunnen is niet zo bekend.

Op drie locaties in het dorp maakten een aantal bewoners bezwaar tegen de plaatsing. De bewoners gingen naar de Raad van State maar de gemeente werd in alle gevallen in het gelijk gesteld.