Oei, wat een loei van een fout!

woensdag 2 augustus 2017 13:02

In de Blik op Zeewolde die vandaag op uw mat valt, is een fout geslopen, een nogal grote. Op pagina 15 staat onder de kop ‘Havendagen’, een oud artikel. Om u toch het juiste artikel te kunnen laten lezen, heeft Margreet gisteravond (toen kwamen we achter deze fout) het juiste artikel alsnog in de krant gezet (die ook online te lezen is) en dit overgezet op een A4. Onze bezorgers verspreiden vandaag bij de krant dit A4’tje met het juiste artikel. Deze haastklus – er moesten even heel snel 9000 printjes van gedraaid worden – is met evenveel spoed als vakmanschap geklaard door Leen Kort van Shortdesign, waarvoor onze dank.

Mocht dit A4’tje per ongeluk niet worden bezorgd: hieronder het juiste artikel, en veel plezier gewenst op de Havendagen van Puur Zeewolde!

Havendagen met slepers, muziek, kotters, aquajumping, skutjes, flyboarden, schokkers (en veel meer)
(deze kop was te lang voor de krant, dus daar staat een andere kop)

De Havendagen houden Bert van de Kieft van de straat. ‘Er zijn best  wat uurtjes in gaan zitten’, zegt de man die verantwoordelijk is voor de organisatie met understatement. De Havendagen als vervolg van het destijds grote Sailwolde? ‘We hebben wel overwogen de naam over te nemen, maar we willen geen verkeerde verwachtingen wekken. Wij hebben een veel kleiner budget. Het is een ander evenement.’ ‘Wij’ is de organisatie Puur Zeewolde, puur plezier. Toch heeft Puur het klaargespeeld een zeer degelijk programma neer te zetten. Groter dan de eerste keer, vorig jaar, door een beter gevulde portemonnee.

De kern is hetzelfde, een Aanloophaven vol boten. Als ik met Bert spreek zijn er dertig schepen aangemeld en komen er, zegt hij, elke dag bij. De laatste is (op moment van schrijven) een origineel skûtsje uit 1903. Weer 20 meter erbij. Hij komt op ruim 300 meter, daaronder nogal wat sleepboten. De Havendagen worden voor de tweede keer gehouden. De eerste keer was een reünie van de VSRP, de vereniging Rond- en platbodems. De sleepbootkapiteins, zegt hij, die zijn dit soort evenementen wel gewend. Ze liggen graag bij elkaar, de schepen hangen vol vlaggetjes en zijn ’s avonds verlicht. De slepers zijn er gekomen door een eigenaar uit Nijkerk. ‘We hebben eens met het shantykoor op zijn boot staan zingen, de eigenaar heeft toen wat rondgemaild met dit als resultaat. De kotters zijn er gekomen via Zeewoldenaar en kotterbezitter Cor Bolt, die ook – met resultaat – wat rondmailde. Bert van de Kieft zit zelf ook niet stil: ‘Als ik ergens een mooi schip zie krijgen ze een flyer van me.’

De Havendagen zorgen voor veel plezier, om te kijken of om mee te doen: oude schepen, waterballen, flyboarden, aqua jumping, rotorbootraces, modeshows, een quiz, oude ambachten, straatmuzikanten, live muziek en nog meer.

De Havendagen zijn mogelijk door medewerking van alle kanten. Zo ‘levert’ de watersportvereniging vrijwilligers en de tijdelijke havenmeester Willem Hartman. Grand-café/restaurant The Lux speelt een belangrijke rol als hoofdsponsor. Eigenaar Tim van Oosten verzorgt een mobiele bar, licht, geluid en de live muziek op zaterdag.

Vrijdag om 17.00 uur is, in aanwezigheid van de deelnemende schippers en hun bemanning,  de officiële opening van het evenement door de wethouder Egge Jan de Jonge die de vlag van Puur hijst. De jeugd kan net als vorig jaar aquajumpen;  dat is springen van een verhoging op de Belvédère en zich laten vallen op een buitenmodel springkussen die een andere deelnemer in het water lanceert. ’s Avonds zijn er modeshows om 19.00 en 20.00 uur waarbij maar liefst zeven lokale modezaken hun nieuwste collecties tonen. Vooraf, tussendoor en daarna is er een demonstratie flyboarden (ook al eerder gepresenteerd via Puur), kinderen kunnen ook mee met de luchtsurfers. Daarna draait de van de radio bekende DJ Lindo Duvall.

Zaterdag is de kijk- en doedag voor jong en oud. De activiteiten beginnen om 13.00 uur. Vaargroep Flevoland is aanwezig met een groot bassin waarin op afstand bestuurbare zelfgemaakte schepen. Er is een oude ambachtenmarkt met vijftien deelnemers, een gratis kinderkermis met draaimolen en mini-karts, kinderen kunnen in waterballen lopen, er is een surfsimulator (een ‘rodeostier waarbij de stier vervangen is door een surfplank, de kunst is daarop te blijven staan), op het podium staan muzikanten van het Muziek Café. Bezoekers kunnen meedoen met de maritieme quiz (een afgeleide van de dorpsquist Kwist ‘t), Erik Wallenburg heeft de vragen bedacht. Deelnameformulieren zijn af te halen bij de stand van Puur. De enige activiteit die geld kost is het Wolderwijd opgaan met de borrelboot. Kaartjes voor deze rondvaart zijn ook verkrijgbaar bij de stand van Puur.  Kinderen kunnen vanaf 13.30 uur terecht voor ballonnenknopen en schmink bij Elsvierderels. Rond 16.00 uur start de Rotorbootrace van de Rotary. Een jonge ‘traditie’, een nogal nat feestje met een opbrengst voor het goede doel. Van 20.00 uur tot middernacht komt de band ‘ Best of Five’ het podium op.

Best of Five is een professionele band die liefhebbers van live muziek van top tot teen verwent met zowel originele als gearrangeerde versies van bekende covers uit de jaren ‘70, ‘80, ‘90 en ‘00. Al 25 jaar maakt Best of Five van ieder optreden een feest met een groovy geluid, sterke vocalisten en een hechte basis.

Zondag is een wat rustigere dag met ’s middags tussen 13.00 en 15.00 uur optredens van de shantykoren de Bataviazangers uit Lelystad en Trossen Los uit eigen dorp. De borrelboot vaart ook deze dag het Wolderwijd op. Van 15.00 tot 17.00 uur treedt John Vis op. Hij speelt piano en zingt daarbij verzoeknummers en meezingers. Hij speelde ook tijdens de Beleef Puur Zeewolde dag op 3 juni op het Kerkplein. Daarna het tweede openbare optreden van De Jonge, die de vlag van ‘Puur’ strijkt.

  • Hoofdsponsor van de Havendagen is Grandcafé/restaurant The Lux. Eigenaar Tim van Oosten zorgt voor het licht, geluid en de (live) muziek.
  • De Watersportvereniging is een belangrijke partner en ‘levert’ de havenmeester, Willem Hartman.
  • Puur organiseert zelf drie evenementen: Beleef Puur Zeewolde, dat op 3 juni werd gehouden op het Kerkplein en de officiële start van het seizoen was. De Havendagen en de Beachbios zijn de andere. Puur Zeewolde, puur plezier ondersteunt een groot aantal andere (nieuwe en bestaande) evenementen met raad, daad en/of financiën.