Nieuw in De Winkeltjes: ‘Haken is een momentje voor jezelf’

vrijdag 4 september 2020 09:24

Blik op Zeewolde- Ooit had haken het imago ‘oubollig’ maar dat is allang niet meer. De populariteit van haken heeft verschillende oorzaken.Je maakt zelf iets waar je, na een beetje oefenen, trots op kunt zijn. Van pannenlap tot deken of sprei, een vestje, tas, knuffels of zelfs een knuffeldeken voor peuters.

(Dit artikel verscheen eerder in de maandkrant Blik op Zeewolde van 2 september 2020)

De lol vooraf is het uitzoeken van het patroon en vooral bedenken welke kleuren je wilt gebruiken. En dan de verschillende soorten garens die er tegenwoordig zijn, van glad tot harig of fluffy.

Onderzoek wijst uit dat wie bezig is met een creatieve hobby, extra gelukshormonen aanmaakt. Hierdoor zit je lekker in je vel. Je komt helemaal tot rust.

Als je de basissteken kent, is haken niet moeilijk, maar je moet wel je hersens erbij houden, want verkeerd tellen of een steek overslaan, heeft meteen gevolgen. Dat je 100 procent met haken bezig bent, betekent ook dat je 100 procent niet met iets anders bezig bent. Een soort mindfulness, jazeker: pak dat momentje voor jezelf. Tip: om in de ‘flow’ te raken is het goed om de smartphone op stil te zetten, of beter nog, op ‘uit’. Zo belangrijk is een bericht op je mobiel meestal niet, laat je dus een tijdje niet storen. Neem dat ter harte. Lees de tip nog eens opnieuw en dan langzaam. Doordat je lekker gefocust en met je handen bezig bent, heb je bovendien niet zo snel de behoefte om te snoepen of roken bijvoorbeeld. Patronen en tips uitwisselen, live of via Facebook, levert ook nog eens een nieuwe kring kennissen op. Voordeel is ook dat je haken overal kunt doen.

Coosa Thuis heeft een haakkraampje met complete pakketten, haaknaalden, haakpatronen en verschillende soorten en kleuren wol ingericht in De Winkeltjes (winkelgalerij Ravelijn).