NAP-meters geven aan hoe ver we onder zeenivau leven

donderdag 14 juni 2018 14:55

Blik op Zeewolde- Twintig speciale NAP meters geven aan hoe ver we onder het zeeniveau leven en geven daarmee een signaal af om zuinig te zijn op onze kwetsbare polder (NAP: Normaal Amsterdams Peil). De meters worden op verschillende gebouwen in Zeewolde geplaatst; openbare gebouwen, scholen, tankstations en dergelijke. Vanochtend plaatste wethouder Rein Zijlstra een meter bij basisschool de Kaleidoscoop samen met leerlingen van groep 7.

Bij het gemeentehuis komt geen meter, dit gebouw ligt boven zeeniveau. Op de rotonde Kruisboog/Gelderseweg heeft het waterschap op een rotonde al aangegeven hoe diep men zich onder zeeniveau bevindt.

De  NAP meters zijn zo geplaatst dat nul de hoogte aangeeft van het gemiddelde zeeniveau van de Noordzee (en dus ook van de voormalige Zuiderzee).  Je kunt dus precies zien tot welke hoogte het zeewater zou komen. Gebouwen die ruim boven de nul staan, zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis, worden niet voorzien van een meter.

De meest bijzondere NAP meter is van Amerikaanse hand, gemaakt door de befaamde kunstenaar Richard Serra en heet ‘Sea Level’.  Voor alle duidelijkheid is daar ook een meter geplaatst.

De meters zijn geplaatst in het kader van 100 jaar Zuiderzeewet. Deze wet van ir. Cornelis Lely werd op 14 juni 2018 100 jaar geleden aangenomen. Op basis van deze wet zijn vele verschillende Zuiderzeewerken aangelegd, zoals onder andere de Flevopolder. Het bestaan van Zeewolde is hieraan te danken.

De NAP meters geven de waarschuwing af om zuinig te zijn op de kwetsbare polder. Door overvloedig gebruik van fossiele energie zal de zeespiegel in de komende jaren verder stijgen. Het is duidelijk dat we in onze polder extra kwetsbaar zijn, ondanks de gemalen en de hoge dijken. De meters laten ook zien dat het in ieders eigen belang is om zuinig met energiebronnen om te gaan en er met elkaar voor te zorgen dat de zeespiegel niet te ver gaat stijgen.