Modern vrijwilligersportaal vervangt vrijwilligersvacaturebank

donderdag 7 november 2019 13:17

Blik op Zeewolde- De vrijwilligersvacaturebank, die in verschillende vormen, sinds december 1999 in Zeewolde bestaat, wordt vervangen door een modern vrijwilligersportaal met de naam ‘Zeewoldevoorelkaar’. Ondertitel: waar vrijwillige inzet samenkomt’. Op 10 februari is er een ‘kick-off’ in De Levant.

Een vrijwilligersvacaturebank is niet meer van deze tijd, zegt wethouder Winnie Prins. ‘Het was niet zo heel effectief en kostte veel tijd administratie’. Het vrijwilligersportaal is overzichtelijk, de twee voornaamste ‘knoppen’ zijn ‘Ik wil iets doen’ en ‘wat kan ik doen’. Er is een filterfunctie voor onder meer afstand, kort of langdurige klus, soort vrijwilligerswerk. Dat kan variëren van bestuurswerk tot de vuilniszak naar de ondergrondse container brengen voor een oudere buur. ‘Het kan er toe leiden dat er nieuwe vrijwilligers gevonden worden’, zegt de wethouder.

Uit onderzoek van de Erasmusuniversiteit is gebleken dat meer mensen zich aangesproken voelen, maar vooral jongeren en dan vooral voor korte of projectmatige klussen.

In januari 2020 gaat het nieuwe portaal live. De gegevens van de, dan oude, vrijwilligersvacaturebank worden niet meegenomen. Organisaties en vrijwilligers zich kunnen registreren op www.zeewoldevoorelkaar.nl om in te loggen (een demoversie is al te zien).

Het vrijwilligersportaal wordt ondersteund door de organisatie  NLVoorelkaar. Er zijn 55 gemeentes die dergelijke portalen hebben.

Als moderator is Renate Vos- van Ittersum actief. Het idee is: online waar het kan, fysiek als het moet.

Renate somt de voordelen van het nieuwe portaal op: korte lijnen met vrijwilligers, meer controle, inzicht en zelfstandigheid op eigen vacatures, verjonging in het vrijwilligersbestand, meer (en duurzamere) matches gericht op ontmoeting en vrijwilligerswerk, een handig overzicht met trainingen en cursussen voor vrijwilligers, een platform om eigen cursussen en trainingen als organisatie aan te bieden, – handige tips en tricks over wet- en regelgeving en een deskundige backoffice.