Minder buikklachten, beter presteren

zaterdag 10 juni 2017 20:27

Katinka Huiskamp en Marieke Lebbink (beide uit Zeewolde) presenteren de derde druk van het succesvolle handboek Darmehbo, een herziende versie waarin nu ook het FODMAP-dieet is opgenomen. Darmehbo helpt miljoenen Nederlanders. Voor één op de zes mensen in Nederland geldt dat buikklachten hun dagelijks leven flink in de war schoppen. Van winderigheid en darmkrampen tot misselijkheid en oprispingen. Van opgeblazen gevoel tot diarree of juist obstipatie.

Lebbink en Huiskamp, zijn respectievelijk orthomoleculair diëtist, darmtherapeut en diëtist. Darmehbo helpt bij het opsporen van de oorzaak van buikklachten en wat er tegen gedaan kan worden. Grootste wijziging in de inmiddels derde druk van het boek is de toevoeging van het FODMAP-dieet. Dit dieet richt zich op koolhydraten die niet makkelijk te verteren zijn. Onderzoek wijst uit dat deze voor veel mensen de bron van hun buikklachten vormen. De overzichtelijke schema’s helpen bij het samenstellen van een persoonlijk dieet waarbij het doel is om veelzijdig te blijven eten, maar de boosdoeners uit te sluiten.

Darmehbo is een uitgave van de Zeewoldese uitgeverij Solide boeken. Het handboek wordt veel gebruikt door diëtisten, (huis)artsen en darmtherapeuten. Ook wordt Darmehbo aanbevolen voor mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Het kleurrijk opgemaakte boek is verkrijgbaar voor €21,95.