Met de VNB op bedevaart naar Lourdes

donderdag 7 maart 2019 15:00

 Blik op Zeewolde- Bedevaartorganisatie VNB organiseert een pelgrimage naar Lourdes van 17 augustus tot en met 23 augustus 2019. Vanuit  de parochies in Zuidelijk Flevoland wordt bij de  zevendaagse bedevaart naar het Heiligdom in Lourdes aangesloten. 

Tijdens de reis wordt dagelijks het Heiligdom bezocht en kan deelgenomen worden aan diverse plechtigheden. Pastores die de bedevaart begeleiden gaan voor in eigen Nederlandstalige eucharistievieringen. Naast een openings- en slotviering is er tijdens de bedevaart een boeteviering en een speciale viering met handoplegging.

VNB werkt nauw samen met het Heiligdom in Lourdes en heeft hierdoor mogelijkheden om u eigen vieringen in verschillende kerken te laten beleven en om actief mee te doen in de sacramentsprocessie en de Mariale lichtprocessie. Dit maakt een bedevaart met een officieel erkende bedevaartorganisatie beduidend anders dan een toeristische reis naar Lourdes.

 De Grot is de plek waar in 1858 de verschijningen plaats vonden. Elke ochtend vinden er in de Grot vier eucharistievieringen in verschillende talen plaats. VNB Nationale Bedevaarten krijgt éénmaal per reis de gelegenheid bij de Grot in het Nederlands de eucharistie te vieren. In stilte bidden bij de Grot kan dagelijks vanaf 10.30 uur. Iedere avond is er om 23.00 uur een viering. 

De internationale hoogmis vindt wekelijks plaats op woensdag en zondag om 9.30 uur in de ondergrondse Pius X-basiliek. Duizenden pelgrims uit vele landen komen bijeen tijdens een plechtige, internationale eucharistieviering. 

Dagelijks om 17.00 uur wordt in Lourdes het Heilig Sacrament in processie van de plaats van aanbidding naar de Pius Xbasiliek gebracht, waar aansluitend de ziekenzegening plaatsvindt. 

 Iedere avond om 21.00 uur vindt in Lourdes de Mariale lichtprocessie plaats, waarin duizenden mensen meelopen met een brandende kaars. Tijdens het bidden van het rozenhoedje trekt u zingend van de Grot over het processieplein. In deze zee van licht is een intense verbondenheid voelbaar. Ook het kijken naar deze Mariale processie is een fascinerende belevenis.

Tijdens de bedevaart wordt de mogelijkheid geboden verschillende bezienswaardigheden in het stadje Lourdes te bekijken. De hotelleider kan de deelnemers meenemen naar het geboortehuis van Bernadette, naar het ‘Cachot’ waar de familie Soubirous in grote armoede leefde ten tijde van de verschijningen, en naar het kasteel waar een streekmuseum in gevestigd is. De prachtig op een helling gelegen ‘Cité Saint Pierre’, een centrum van Charitas Frankrijk, is ook zeker een bezoekje waard.

 Lourdes ligt in het zuidwestelijk deel van de Franse Pyreneeën, vol dorpjes met een geheel eigen sfeer en karakter, waar de tijd lijkt stil te staan. Tijdens elke bedevaart organiseert VNB een excursie naar de Pyreneeën. Te kiezen is uit verschillende uitstapjes. De Pyreneeën met de afwisselende natuur: ruige bergtoppen, gevaarlijke gletsjers, kristalheldere bergmeren, watervallen en groene valleien. De Nederlandstalige reisleiding geeft in de bus uitleg over hetgeen onderweg te zien is en over de specialiteiten van de Pyreneeën. 

 Aanmelden bij Marcel Cheuk Alam via  036-5343628 of lourdesreis@katholiekalmere.nl