Meerderheid gemeenteraad blijft bij handhaving op illegale bewoning Horsterwold

woensdag 29 mei 2019 22:12

Blik op Zeewolde- CDA, ChristenUnie, VVD en Leefbaar Zeewolde blijven vierkant staan achter de handhaving op illegale (lees: permanente) bewoning op buitenplaats Horsterwold. De partijen vormen de meerderheid binnen de gemeenteraad. De minderheid van Zeewolde Liberaal, PvdA/GroenLinks, D66 en Burgerbelang (de oppositie) vroegen juist in een motie op een andere manier met de buitenplaats om te gaan.

‘Wij willen een toekomstbestendige locatie waar high end wonen en werken is toegestaan met specifieke maatschappelijke functies’, vertelde initiatiefnemer Cees Steijger van Zeewolde Liberaal. De motie wil een streep door de lange en roerige geschiedenis van wat Steijger van hoofdpijn- naar migrainedossier heeft gepromoveerd.

Aanleiding voor de motie is onder andere een deze maand door de gemeente bij de Raad van State verloren zaak omtrent de handhaving inzake een vermeende illegale bewoning.

De handhaving kost veel geld en vraagt veel capaciteit. Volgens Erik van de Beld van de ChristenUnie worden de kosten echter niet veroorzaakt door de gemeente maar door bewoners die in overtreding zijn. Bouwe van der Weide van het CDA vreest  ook een ‘dwaalbos’ van financiële en juridische consequenties. Portefeuillehouder Gerrit Jan Gorter verhaalde over ‘de extreme tegenwerking en bedreigingen die ons personeel ondervindt’ bij de handhaving.

Dat de motie (een motie vreemd aan de orde van de dag ofwel een motie die niet op de agenda van de gemeenteraad staat)werd afgewezen is geen verrassing.