Maak je klaar voor de grootste opruimactie

donderdag 10 september 2020 09:33

Blik op Zeewolde- De Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon hebben de handen inéén geslagen en organiseren op 19 september World Cleanup Day. De twee organisaties roepen op aan te sluiten bij een bestaande actie of een eigen opschoonactie te houden en aan te melden op worldcleanupday.nl.

In maar liefst 180 landen worden de handen uit de mouwen gestoken. Vanwege het coronavirus ziet World Cleanup Day 2020 er iets anders uit. Ga in kleine groepjes of met het gezin op pad en houd 1,5 meter afstand.

De eerste boodschap is: een beter milieu begint bij jezelf. Geniet je van een lekker sigaret? Gooi je peuk niet op de grond. Het duurt 2 tot 12 jaar voor een sigaret afgebroken is. Een bananenschil, die breekt toch af in de natuur? Dat klopt, maar dat duurt wel een jaar. Kauwgom? Minimaal 20 jaar, net als een blikje. Een PET- fles? Breekt niet af. Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval. Als je iets ziet op de grond, raap het dan op. Loop je met je hond? Neem een kleine afvalzak mee en een handschoen en raap zwerfafval op langs je wandelroute. Als iedereen hier een paar minuten tijd aan besteed, wordt Zeewolde er een stuk schoner op en verhelp je je eigen ergernis. Misschien ben je dan een voorbeeld voor anderen.

Meer informatie en tips op worldcleanupday.nl en nederlandschoon.nl.