Linda en Laura starten een autismesoos

vrijdag 6 september 2019 09:12

Blik op Zeewolde- Linda (29) en Laura (27), beiden uit Zeewolde, zijn druk met de voorbereidingen voor een soos voor jongvolwassenen met autisme. De soos start vrijdag 13 september.

(dit artikel verscheen eerder in de papieren maandkrant Blik op Zeewolde van 4 september)

Waarom? Linda: ‘Wij hebben zelf de behoefte om met mensen die hetzelfde hebben in contact te komen, je hoeft niks uit te leggen aan de ander, we kunnen herkenning vinden bij elkaar en gewoon leuke dingen doen, zonder dat je het gevoel hebt dat je als ‘anders’ gezien wordt. Ik heb wel een paar kenmerken van het autisme, maar PDD-NOS.’ Laura: ‘Ik mis ook een plek om bij elkaar te komen en vind het leuk en een uitdaging om zoiets te organiseren. Ik heb al wat ervaring met andere activiteiten, zoals voorzitter van een cliëntenraad. Wij hebben elkaar leren kennen via Marion Prins van GGZ-instelling (Geestelijke Gezondheidszorg) MEE IJsseloevers, die ons steunt bij het opstarten van de soos.’

Wat is autisme eigenlijk? Linda: ‘Iemand met autisme heeft moeite met prikkels, verwerken bijvoorbeeld geluid, of moeite met de sociale omgang, met sociale communicatie en sociale interactie.’ Laura: ‘Je bent over- of ondergevoelig voor zintuiglijke prikkels en je hebt beperkte gedragspatronen, interesses of activiteiten. Gedragspatronen zijn ook repetitief.’

Wat speelt het rol in je leven? Linda: ‘ ik hoor mensen vaak heel lang praten over iets, waarvan ik denk ‘hoe kom je erop?’, praten over koetjes en kalfjes, dat kan ik totaal niet. Ik hou zo nu en dan van een geintje, maar als ik een gesprek heb is het voornamelijk serieus. Als je zoiets hebt, sluit je moeilijk vriendschappen en als je wel met iemand bevriend bent, dan kan het toch voorkomen dat je moeite hebt om interesse te tonen of empathie. Een vraag als ‘hoe gaat het met jou?’ kan ik kort beantwoorden met ‘het gaat wel prima’ maar denk er vaak gewoon niet aan om het terug te vragen. Met de ‘oudere generatie’ praten gaat prima, ik heb eerder moeite met leeftijdsgenoten, maar het gaat wel ietsje beter dan een paar jaar geleden. Tijdens sollicitatiegesprekken krijg ik vaak te horen dat ik timide overkom, terwijl ik me op dat moment helemaal niet verlegen voel.’ Laura:‘ Ik merk mijn autisme vooral aan gevoeligheid voor prikkels. Zo ben ik een lastige eter omdat ik heel erg gevoelig ben voor geuren, smaken en structuren. Ook kan ik behoorlijk veel last hebben van geluid.

Hoe groot is de doelgoep? Linda: ‘We weten eigenlijk niet hoe groot de doelgroep in Zeewolde is. Wel weten we dat er best veel mensen met een vorm van autisme.’Laura: ‘We richten ons op mensen met autisme die normaal tot hoogbegaafd zijn. Ongeveer 18 tot 30 jaar oud zijn en behoefte hebben om gezellig bij elkaar te komen.’

De soos begint op vrijdag 13 september en dan iedere tweede vrijdag van de maand, behalve februari, dan is het op 7 februari. De locatie is een ruimte bij Welzijn Zeewolde aan het Kerkplein. Er zijn sponsors gevonden voor drankjes en snacks, nu zoeken de dames nog vrijwilligers om de soos mee te draaien, deze hoeven niet uit de doelgroep te komen. Contact: autismesooszeewolde@outlook.com. Er is ook een facebookpagina.