Je leven ondersteboven door Lyme

woensdag 14 februari 2018 16:10

Blik op Zeewolde- Zaterdag 14 april  lopen een aantal dorpsgenoten mee met het team ‘Upsidedown” voor de sponsorloop ‘Lopen voor lyme’. Daarmee wordt geld opgehaald voor Bas Koelewijn. Bas is een voormalig dorpsgenoot, oud-leerling van de Delta en actief geweest voor jongeren in Zeewolde,  onder andere was hij  initiator voor het  speelveld naast de skatebaan,  voorzitter van de Jonge Socialisten Zeewolde en sportief op het voetbalveld. Een actieve jongeman, met het hart op de goede plaats. Tegenwoordig ziet het leven van Bas, die inmiddels in Enschede op de Universiteit Twente studeert, er heel anders uit. Bas is chronisch Lymepatiënt.

Lyme is de  snelst groeiende infectieziekte van Europa. Enige tijd na een tekenbeet door een besmette teek, kun je griepachtige verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, spier- en zenuwpijn, koorts, en vermoeidheid. Als de Borrelia bacterie zich door het lichaam verspreidt kun je last krijgen van allerlei symptomen, waaronder neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten) en cardiologische (hart en, oog) klachten.

Als je er op tijd bij bent kun je vaak goed herstellen. Echter laat de diagnose vaak op zich wachten en is enerzijds dan al veel schade aangericht, en anderzijds heeft de Borrelia bacterie zich dan genesteld op plaatsen waar antibiotica niet of amper kan komen. Tegen die tijd is de Lyme chronisch geworden.

Helaas voor Bas (29) behoort hij tot de chronische Lymepatiënten. Voor Bas betekent dit een lange lijst van symptomen, die vaak aan de buitenkant niet direct zichtbaar zijn: bijna dagelijks momenten van instorten totdat hij niet meer normaal kan praten, extreme uitputting na een lichte inspanning, niet tegen licht of geluid kunnen, een verzwakking van zijn  immuunsysteem, maar ook ‘s nachts schreeuwend wakker worden van zenuwpijn.

In Nederland zijn de behandelingen die vergoed worden door de zorgverzekering zeer beperkt en ontoereikend. “Lopen voor Lyme” wil daarom mensen zoals Bas helpen bij het inzamelen van voldoende geld voor hun vervolgbehandelingen. Met een intensieve behandeling in de BCA kliniek in Augsburg hoopt Bas de kwaliteit van zijn leven aanmerkelijk te verbeteren.

Bas helpen het geld voor zijn behandeling bijeen te krijgen kan door  ‘Team Upsidedown’ sponsoren. Meer weten kijk op de website en zoek team upsidedown!

www.lopenvoorlyme.nl/team/upsidedown

 

Er is tijdens de eerste editie, april 2016, 527.463 euro opgehaald. De tweede editie van Lopen voor Lyme vindt plaatst rondom het Henschotermeer in Woudenberg. Al het gedoneerde geld gaat direct naar de patiënten toe, dus geen tussenkomst van stichtingen of andere partijen.