Leerlingen wandelen € 3135 bijeen voor ZOA

woensdag 10 april 2019 20:25

Blik op Zeewolde- De actie Wandelen voor Water heeft 3135,- euro opgeleverd. Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen In de Lichtkring en De Regenboog (en het Christiaan Huygens) liepen zes kilometer met zes liter water in een rugzak. Door deze sportieve actie konden de kinderen ervaren wat leeftijdgenoten in Derde Wereldlanden dagelijks moeten doen om aan water te komen.

De kinderen lieten zich voorafgaand aan de wandeling sponsoren door familie, vrienden en bekenden. Wat van tevoren eenvoudig leek, viel bij de meeste kinderen toch wat tegen. Wandelen met water is een zware opgave.

Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoondrinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief en ziet de enorme nood. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel.

In Nigeria zijn door terreurorganisatie Boko Haram miljoenen mensen op de vlucht geslagen en hebben een tekort aan alles. Zo ook schoon drinkwater. Op dit moment lopen de ontheemden (veelal vrouwen en kinderen) 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid.