Landschapsbeheer zorgt voor bomen voor koeien

donderdag 25 juni 2020 11:28

Blik op Zeewolde- Vroeger stonden in bijna ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je vaak alleen nog kale grasvlaktes, begrensd door prikkeldraad of sloten. Het vee staat in de hete zon of zonder bescherming in de striemende regen. Reden voor Landschapsbeheer Flevoland om de campagne ‘Bomen voor koeien’ te starten.

Een campagne om meer bomen in de wei te krijgen waar vee beschutting kan vinden. Beschutting tijdens warme dagen tegen zon, maar ook tegen regen en wind. Koeien, schapen, kippen en paarden zijn er net zo blij mee als wij mensen.

Landschapsbeheer zoekt  boeren, hobbyboeren en particulieren in Flevoland die 200 stuks bosplantsoen willen aanplanten.

Dit plantseizoen is er ruimte voor 20 deelnemers die een gratis schaduwhaag voor het vee aanleggen. Een schaduwhaag bestaat uit 200 stuks bosplantsoen (bomen en struiken, 60-100 cm hoog) met een afmeting van ca. 6 x 60 meter. De bomen en struiken zijn van inheemse, autochtone herkomst, passen in het landschap en worden uiteraard zó aangeplant dat het vee er baat bij heeft.

Aanmelden kan bij Landschapsbeheer Flevoland. Vervolgens wordt in samenspraak  bepaald welke locatie geschikt is en welke soorten gewenst zijn. Daarna bestelt de deelnemer middels een door Landschapsbeheer opgestelde bestellijst het plantmateriaal en tekent na aanplant een eenvoudige overeenkomst dat er goed voor de struiken en bomen gezorgd zal worden.

neem contact op met Rudy Brummelman: brummelman@landschapsbeheer.net of 06-27437823.

Particulieren kunnen ook een certificaat kopen waarvoor een boom wordt geplant.