Lachgas en (wens)ballonnen verboden

donderdag 23 januari 2020 13:44

Blik op Zeewolde- Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe Algemene plaatselijke verordening (APV). De belangrijkste wijzigingen op een rijtje. Verbod op verkoop en gebruik van lachgas op een openbare plaats. De gemeenteraad heeft besloten om dit artikel  op te nemen, omdat er sprake is overlast door het gebruik van lachgas in het openbaar gebied. Eer zijn afgelopen jaar ‘nogal wat’ lege flesjes en bijbehorende ballonnen gevonden, met name na/tijdens de nacht van Zeewolde.

Het aantal auto-ongelukken waarbij lachgas een rol speelt, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat bij het gebruik van lachgas zelfs doden kunnen vallen bleek tijdens de laatste dagen van december vorig jaar. Een 23-jarige vrouw uit De Moer reed in Tilburg met haar auto tegen een boom en overleed een paar dagen daarna. Op dezelfde dag, ook in Tilburg belandde een 18-jarige bestuurder op de verkeerde weghelft, waarna hij tegen een hek crashte. Bij dat ongeluk raakte een meisje van 17 gewond dat naast de bestuurder zat. In de auto lagen een lachgastank en ballonnen. Het kabinet wil  een verbod op het recreatief gebruik van lachgas, het is nog niet duidelijk of daar genoeg steun voor is in de Tweede Kamer.

Het tweede nieuwe verbod in de APV gaat over collecteren. Er moet nu ook een vergunning worden aangevraagd als wordt aangegeven of de indruk wordt gewekt, dat de opbrengst geheel of ten dele voor een liefdadig of ideëel doel is bestemd.

Er is nu ook een verbod op het oplaten (wens)ballonnen, van welk materiaal dan ook, dus ook de zogenaamde biologisch afbreekbare (want ook dat ‘afbreken’ duurt enige tijd). De gemeenteraad heeft besloten dit verbod in de APV op te nemen, omdat er steeds meer restanten van ballonnen in het openbaar gebied terechtkomen en dat is slecht voor het milieu. Een ballonnenboog  zoals die vaak te zien is bij winkelopeningen mag nog wel, omdat deze ballonnen niet bedoeld zijn om de lucht in te gaan.

De volledige APV is te lezen op www.zeewolde.nl/apv