Klimaatavond Open Haven: samen bouwen aan een duurzaam milieu

maandag 25 november 2019 08:25

Blik op Zeewolde- Op de Klimaatavond die op woensdag 27 november (19.30 uur) in Open Haven gehouden wordt, vertellen vier dorpsgenoten op welke manier zij bouwen aan een duurzaam milieu. Dat doen zij vanuit hun privé- situatie of hun eigen bedrijf. Na deze spreekbeurten is het de beurt aan de bezoekers om over duurzaamheid te praten of zich te laten inspireren. Deze gesprekken worden geleid door Mannes Schoppink.

Het is een avond voor en door dorpsgenoten van alle leeftijden. Arjen Verschure, Rob Kettenis, Ria Duijvestijn en Arjan Veldhuijzen laten zien hoe zij zijn omgegaan met de noodzaak tot duurzaamheid, besparen, minderen of hoe je het ook wilt noemen. Wat dreef hen om met duurzaamheid en besparen bezig te gaan, welke kansen zagen zij in hun eigen situaties. Hoe hebben zij dit aangepakt, waar liepen zij tegenaan? Wat heeft hen dit tot nu toe gebracht. Wat kunnen wij van hen leren. Ook het Energieloket presenteert zich.

Arjen Verschure (ikbenboer.nl) spreekt over ‘De boerderij van de toekomst’ en vertelt over de weg die hij met zijn agrarisch bedrijf heeft afgelegd van gangbaar naar biologisch en kringloop. Hoe kun je boer zijn in de huidige samenleving? En wat heeft hem daarbij in die processen gedreven tot nu toe. En over grootschalig of juist fijnschalig.

Rob Kettenis laat zien welke keuzes hij intussen heeft gemaakt in zijn woning en persoonlijke omstandigheden. Zijn quotes: ‘Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te besparen’ en ‘je kunt gratis besparen!’.

Ria Duijvestijn vertelt hoe zij in haar gezin met vier kinderen bewust zuinig met energie is omgegaan. Met haar eigen voorbeelden wil ze laten zien hoe je goed bezig kunt zijn en ook je kinderen kunt betrekken in de vele keuzes die gemaakt kunnen worden, zodat zij later ook hun eigen verantwoorde keuzes kunnen maken. Keuzes met betrekking tot water en elektra, keuzes met betrekking tot je eetgewoonten, je kledingaankopen etc. Haar quote: ‘heel basic, niet bijzonder, maar wel doordacht’.

Arjan Veldhuizen vertelt waar zijn bewustwording ergens startte (het waarom); de opties die hij voor ogen zag (wat); hoe hij dit heeft aangepakt, welke keuzes hij heeft gemaakt (hoe) en wat het hem tot nu toe heeft gebracht (het resultaat).

Ook het pas geopende Energieloket is aanwezig en een bijdrage leveren. Zij brengen ook voorlichtingsmateriaal mee.