Kippenvelmomenten bij samenzang IMZ

vrijdag 4 oktober 2019 09:00

Blik op Zeewolde- Het Interkerkelijk Mannenkoor (IMZ) bestaat 25 jaar en geeft op 12 oktober een jubileumconcert in Open Haven. Op 1 april zijn ze gestart met repeteren voor het concert, een avondvullend programma met tal van gasten als ondersteuning.

Wim van Heeringen is tenor. ‘De lol van het zingen is vooral het samen zingen in vier verschillende partijen die, mits goed uitgevoerd, gezamenlijk een harmonieus geheel vormen. En als dat dan lukt geeft het ‘kippenvel’ momenten. Wij hopen dat de bezoekers die momenten ook hebben.’ ‘We zingen voornamelijk omdat we ervan houden en het is altijd reuze gezellig. Daarbij houden we de woorden van de eerste dirigent Jan Verhoef in gedachte: ‘de stem van de mens is één van de mooiste.’ Verhoef deed in het late voorjaar van 1994 een oproep in de krant om de animo te peilen voor de oprichting van een mannenkoor. Dat heeft eind augustus van dat jaar geleid tot een oprichtingsvergadering met als bestuursleden Wout Stam, Nico Rodenburg, Jan Veldman, Cor Akkermans. De animo die Verhoef zocht was er: het koor begon met 35 leden.

Wim van Heeringen: ‘Het koor bestaat nu uit dertig mannen. Uiteraard willen we graag groeien, nieuwe leden zijn dus van harte welkom. Zeker jongere mannen, de gemiddelde leeftijd in nu 74 jaar. Jonge mannen hebben tegenwoordig waarschijnlijk te veel andere dingen te doen en het lijkt inderdaad ook dat koorzingen steeds minder populair wordt. Dat is best wel jammer. Zingen is zo mooi om te doen en vooral in een groep geeft dat enorm veel voldoening.’

Hij geeft ook nog aan dat het uitstekend voor de ademhaling is. ‘Dus ook nog gezond.’ Voorzitter Hans Hospes vult aan: ‘Koorzingen is niet moeilijk, maar je moet heel goed op de dirigent letten en het is bijzonder handig als je noten kunt lezen. Wij zingen uiteraard veel kerkelijke muziek, ook bijvoorbeeld negro spirituals en liedjes uit de oude doos. In bejaardenhuizen zingen we regelmatig nummers zoals ‘op de grote stille heide’ en rond mei verschillende nummers over het vaderland. Bij de keuze van het repertoire streven we naar een verhouding van 80% Nederlandstalig.’

 Voor het jubileumconcert krijgt het IMZ hulp van een aantal ‘projectleden’, waaronder vijf jonge mannen. In totaal staan er straks veertig zangers op het podium. Daarnaast zijn er optredens van de sopranen Sterre van Boxtel en Léonie Meijer (de laatste uit Zeewolde), pianist Jan Lenselink en panfluitiste Noortje van Middelkoop. Ook de gebroeders Willem en Jan Jaap Nijhof (bariton en tenor) dragen hun steentje bij. De muzikale leiding is in handen van Catharina Keekstra. Marjan Hartgers begeleidt op orgel en/of piano.

Het repertoire bestaat voornamelijk nummers uit de eerste 25 jaar, waarbij op het einde een aantal nummers die gezongen zijn in het herinneringsconcert voor Henk van ’t Veer, de dirigent die plotseling overleed in juli 2014. Er is veel afwisseling tussen koor en solisten, waarbij ook diverse nummers samen met de solisten worden gezongen.

Het jubileumconcert op 12 oktober in Open Haven begint om 19.30 uur en in de pauze staat er voor iedereen koffie of thee met een lekkernij klaar. Entree: 10 euro. Kaarten te koop bij Book-Inn op het Dalkruid en op 12 oktober aan de zaal zolang de voorraad strekt.

Foto: Het IMZ heeft afscheid genomen van de rode vestjes met strik. In plaats daarvan zingen de heren in een mooi wit smoking shirt met een prachtige strik in de kleur blauw en daarin de kleuren van de vlag van Zeewolde. Op de foto Hans Hospes, Henk van Ittersum, het enige lid die er al sinds de oprichting bij zit en Wim van Heeringen.

(dit artikel verscheen eerder in de papieren editie van Blik op Zeewolde van woensdag 2 oktober 2019. Auteur Max Wolters)