Jacob uit Zeewolde bij de EO op tv ‘Mannen in het wild’

donderdag 15 augustus 2019 16:56

Blik op Zeewolde- In het nieuwe NPO 1-programma: ‘Mannen in het wild’ neemt EO-presentator Bert van Leeuwen zes mannen mee op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis in de Italiaanse bergen. De mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen. Ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in hun midlife gekomen. Een van die zes mannen is de 53-jarige Jacob Ferwerda uit Zeewolde.

Jacob is docent in het basisonderwijs. Maar wat wil hij precies gaan doen tijdens de rest van zijn werkzame leven? Vanuit zijn opvoeding werd zijn creatieve kant niet gestimuleerd, terwijl hij twee dingen heel graag wil: striptekenaar of edelsmid worden, maar koos voor de veiligheid van het basisonderwijs.

Hij wilde tijdens het avontuur in Italië  vooral helder krijgen wat hij nu echt wil:  “Ik heb alles, een gezin, een baan, een huis en een auto, maar ik ben soms toch ongelukkig. Ik vraag mij ook regelmatig af wat de zin van het leven is. Voor mij was het thema ‘angst’ echt heel intens, maar ook toen het over de rol van je opvoeding ging vond ik dat intens.”

De contacten binnen de groep vond Jacob waardevol: “We hebben onderling als mannen ook waardevolle gesprekken gehad. En ook nu is er nog steeds veel appcontact. Er zijn echte vriendschappen ontstaan.”

Maar liefst één op de vier mannen tussen de 40 en 60 jaar heeft last van een midlifecrisis. De één heftiger dan de ander, maar vaak zijn het dezelfde thema’s waar mannen tegenaan lopen: werk, opvoeding, geluk en relaties. Op basis van deze thema’s gaan zes mannen die midlife klachten ervaren, op zoek naar verandering. Ze gaan de confrontatie met zichzelf en hun omgeving aan: zonder telefoon, zonder stromend water en zonder andere luxe. En dat doen ze op weg naar een Italiaanse bergtop.

Het programma start op donderdag 5 september en is zes donderdagen achter elkaar te zien om 21.25 uur op NPO 1.